Spelet Orch Star från startup-bolaget Orch Star Studios är en av satsningarna inom Arctic Business Incubator.
Spelet Orch Star från startup-bolaget Orch Star Studios är en av satsningarna inom Arctic Business Incubator.

Spel och interaktiva bergbultar bland nya startups

Interaktiva bergbultar, spel och sensorstyrd bokning av båtplatser är några idéer från de nya startupbolag som antagits till Arctic Business Incubator i Västerbotten och Norrbotten.

Rekordmånga företag har sökt stöd hos ABI under hösten. De nya bolagen finns i Skellefteå, Luleå och Junosuando och jobbar bland annat med elhandel, internet of things och spel.

Totalt sökte 17 startups till Arctic Business Incubator inför den nya omgången. Av dessa har fem bolag valts ut och kommer under drygt två år att ingå i inkubatorn. De nya företagen är: Orch Star Studios och Elibot från Skellefteå, Online Marina och Thingwave från Luleå, samt Kolektivet från Junosuando utanför Pajala.

– Det har varit en intensiv höst på ABI. Vi märker både på bolagen vi har hos oss sen tidigare och på de som är på väg in att det finns stort driv och framtidstro i regionen, berättar Jens Lundström vd Arctic Business Incubator.

Stor blandning

Det är en spännande blandning av startup-bolag som nu tar plats i ABI:s lokaler i Norrbotten och Västerbotten:

  • Elibot Elmäklare med nytänk. Tjänsten är unik i sin utformning och medför att pris och kundservice optimeras. Alltid ett steg före konkurrenterna.
  • Kolektivet producerar grillkol av hög kvalitet för en global marknad bestående av allt från konsumenter till stjärnkrogar.
  • Online Marina Sweden har en sensorstyrd lösning som bland annat gör det enklare att boka, betala för båtplatser och hålla koll på båtar som slitit sig i stormar.
  • Orch Star Studios spelstudio som producerar strategispel som kombinerar VR och med andra plattformar, som PC.
  • Thingwave utvecklar en lösning baserat på Internet-of-Things, med smarta bergbultar som skapar säkrare och mer effektiv gruvdrift.

De fem bolagen visar på den bredd av nya och spännande bolag som växer fram i norra Sverige, där traditionell industri utvecklas parallellt med att exempelvis den växande spelbranschen.

– Det är en härlig blandning av idéer, alla har en sak gemensamt: potentialen att slå globalt. Innovation sker ofta i mötet mellan olika branscher och marknader eller mellan det traditionella och nya, så den här mixen av idéer och kompetenser är väldigt värdefull både för oss på ABI och bolagens utveckling, säger Jens Lundström.

Arctic Business Incubator antar nya startups två gånger per år. Bolagen får utbildning och rådgivning, hjälp med rekrytering, samt tillgång till ett internationellt nätverk av investerare, affärskontakter, experter och talanger. Sedan starten 2005 har ABI antagit över 180 startups, däribland Behaviosec, Biocool, D-Flow Technology, Headbanger Lures, Netrounds, Pizza.nu och Satmisson.

Fakta om Arctic Business Incubator:
ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova och Framtidsbanken samt Kiruna kommun. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan.