Zordix är ett av fem bolag som åker till Berlin och GamesCom, Europas största spelmässa. I förgrunden Matti Larsson, vd för Zordix.
Zordix är ett av fem bolag som åker till Berlin och GamesCom, Europas största spelmässa. I förgrunden Matti Larsson, vd för Zordix.

Spelbolag från norr på internationell mässa

I augusti åker fem utvalda spelbolag från Norr- och Västerbotten till Europas största spelmässa, Gamescom, i Tyskland.

De fem spelbolagen är alla vinnare av tävlingen Arctic Game Pitch. En tävling som ska ge spelskapare från norra Sverige möjlighet att bli upptäckta och gå från spelidé till bolag.

– Det var ett fantastiskt stort intresse för att delta i tävlingen, 18 spelidéer pitchades totalt och flera är väldigt erfarna inom branschen, säger Johan Linder, projektledare för Arctic Game Lab som arrangerar tävlingen.

– Det känns helt otroligt att vinna! Särskilt eftersom det här är vårt första spel inom Pixadome. På Gamescom förväntar vi oss att kunna nå ut till många människor, som nya är det svårt att få fans till sitt spel. Vi behöver verkligen detta, säger Jonas Roininen på Pixadome.

Åtta av spelen fick ställa ut under Nordsken i Skellefteå och av dem har nu fem valts ut för Europas största spelmässa. Vinnarna får plats i Sweden Game Arenas monter på Gamescom i Köln och kommer även att marknadsföras globalt mot speljournalister i samband med detta.

– Gamescom är en fantastisk upplevelse och vad kan vara mera spännande än att stå som utställare, säger Christoffer Wiker, utbildningsansvarig Forsbergs skola och en av jurydeltagarna.

Här är de fem vinnande bidragen:
World Football Manager, Gold Town Games, Skellefteå
Xtreme Enduro, Zordix, Umeå
Orch Star, Orch Star Studios, Skellefteå
Necken, Marklund Games, Umeå
Hayfever, Pixadome, Luleå

Juryn som valde ut bolag till Gamescom bestod av Christoffer Wiker, utbildningsansvarig Forsbergs skola, Magnus Ling, projektledare Sweden Game Arena och Andreea Chifu, spelförläggare på Raw Fury.