Matti Larsson
Matti Larsson, VD för Zordix, ser fram mot en global lansering av säkerhetsutbildning i virtuella miljöer för gruvindustrin.

Spelutvecklare bygger virtuell värld för säkrare gruvor

Säkerhetsutbildning i virtuella världar räddar liv och ger färre olyckor i gruvor. Det är målet med satsningen Educatesmart som spelutvecklaren Matti Larsson, VD för Umeåföretaget Zordix, drar igång.

Matti Larsson, VD för företaget
Zordix, har 18 år i spelindustrin och ett tjugotal spel släppta över hela världen. Nu drar Matti Larsson igång en ny satsning, Educatesmart, som ska leverera säkerhetsutbildning till gruvbolag över hela världen.

Driftstopp, reparationer på felaktigt hanterade maskiner och skadade eller till och med avlidna medarbetare. Detta är mycket kostsamma följder av att medarbetare inom gruvindustrin inte får tillräcklig utbildning och träning. Nya satsningen Educatesmart har lösningen: en virtuell interaktiv träningsmiljö, ett läromedel baserat på riktiga situationer, för ökad säkerhet.

Lösningen sparar pengar och människoliv, och effektiviserar driften genom att minimera driftsstopp. Den ökar också motivationen till lärande.

Grundare till Educatesmart är Matti Larsson, VD på spelföretaget Zordix från Umeå. I teamet finns även personer med lång erfarenhet av gruvsäkerhet, och forskare vid olika universitet som är knutna till projektet för att säkerställa provkonstruktioner och användarvänlighet.

Global marknad

En prototyp finns klar och har testats framgångsrikt på en första målgrupp. Den första produkten blir klar till hösten. Men Zordix kan redan nu få extra skjuts för att nå en global marknad – bolaget har nämligen antagits till nästa omgång av
Born Global-programmet, som arrangeras av Chalmers Innovation och Almi och som involverar de startups som är hetast i Sverige just nu.

– Vi ser fram mot att via Born Global få vässa vår förmåga att paketera vår produkt och skala bolaget för att kunna växa internationellt. Den globala marknaden är stor och omfattar 25 miljoner gruvarbetare varav 3,7 miljoner i de stora gruvbolagen, säger Matti Larsson.

Ett 50-tal företag har varit med i tidigare omgångar av Born Global-programmet, bland dessa finns Västerbottensföretag som Codemill, Content Central, Delbar, Elastisys, Nuiteq och Sportswik.