Martin Wiklund
Martin Wiklund, vd och grundare av Sportswik, är en av talarna på Young Startup Day. Bilden tagen vid Young Startup Day 2016.

Sportswiks grundare talar på Young Startup Day

”Ska bli jättekul att få dela erfarenheter från vår startup-resa till unga, hungriga entreprenörer”, säger Martin Wiklund, vd på Sportswik.

Martin Wiklund, vd och grundare till startup-företaget Sportswik, talar på Young Startup Day.

Den tidigare elitspelaren i fotboll Martin Wiklund berättar om resan från sportsatsning till att bli en stjärna på tech-scenen, den 18 september på Väven.

Martin Wiklund ansluter som en av huvudtalarna i ett startfält av talare som sedan tidigare innehåller bland andra Erik J Lindmark och Emilia Lindmark från EoE Glasses.

– Det ska bli jättekul att få dela med mig av erfarenheter från vår startup-resa till unga, hungriga entreprenörer. Umeå erbjuder fantastiska förutsättningar för startups, och fler unga borde ta chansen att förverkliga sina affärsidéer, säger Martin Wiklund, Sportswik.

Från Zlatan till stora affärer
Under tiden som fotbollsspelare mötte Martin bland annat en ung Malmöspelare med namnet Zlatan Ibrahimovic, men mycket har hunnit hända sedan dess. Innan Sportswik hann Martin bland annat med tio år inom IT-konsultkoncernen Cap Gemini och tre år som affärscoach hos inkubatorn Uminova Innovation i Umeå, där han var med och startade nyhetssajten Infotech Umeå som bevakar lokala tech-nyheter.

Sedan 2013 har appen Sportswik utvecklats och företaget bakom har i dagsläget riskkapital i ryggen från såväl Bonnierägda TV4-gruppen som Umeåbaserade Fort Knox Förvaring.

Appen som gör dig till sportreporter
Sportswik-appen gör det möjligt för spelare, ledare och föräldrar att fota, filma, rapportera och bevaka matcher samtidigt som det finns möjlighet att interagera genom sociala funktioner.

Tillsammans skapar detta ett nyhetsflöde som påminner om bevakningen av storlag som FC Barcelona och Manchester United. Sportswik är idag mediepartner till Stockholms Fotbollförbund, Västerbottens Fotbollförbund och S:t Eriks-Cupen i Stockholm. Användarbasen i Sverige växer kraftigt och appen är på väg att lanseras i England.

Young Startup Day
Young Startup Day är ett inspirationsevent där erfarna företagare talar till morgondagens entreprenörer. Men alla som har idéer de vill förverkliga, eller som vill lyssna till inspirerande talare får anmäla sig till eventet som är gratis. Fler programpunkter kommer släppas löpande den närmsta tiden, men redan nu är anmälan öppen.

Young Startup Day arrangeras av Umeå kommun, Ung Företagsamhet Västerbotten, BIC Factory, Länsstyrelsen Västerbotten, Uminova Innovation och Aptum.