Tom Weihmer från Atomico i samband med presentationen av deras techrapport.

Stark utveckling på den europeiska techscenen

Den europeiska techbranschen är under stark tillväxt. En trend är att branschen utvidgar sig från storstadsregioner till mindre hubbar som Umeå.

I samband med konfernsen SLUSH presenterar riskkapitalfonden Atomico sin rapport om statusen på den europeiska techscenen. Och det är en väldigt positiv rapport som förmedlas.

Tillväxten inom branschen är över tre gånger så stor som för resten av ekonomin. Det är dessutom en tillväxt som bara accelererar. Största flaskhalsen för fortsatt tillväxt är en brist på kompetent arbetskraft. Här ser man att startupbolagen numera även konkurrerar med den etablerade industrin och storföretagen om kompetensen. Trots detta finns det idag ca 5,5 miljoner programmerare och utvecklare inom branschen i Europa, vilket är nästan 1 miljon fler än i USA. Lönsamheten är även den bättre i Europa än i USA.

Något som också framhålls i rapporten är att den europeiska techscenen numera väljer att växa på egen hand.

– Europa har länge varit ledande på innovationer inom tech, men tidigare så sålde man sin innovation vidare till storbolagen. Numera vill man skala upp och växa på egen hand, säger Tom Weihmer, undersökningschef på Atomico.

Sverige ligger i framkant

Sverige framstår i rapporten som ett ledande land på techscenen. Investeringarna per invånare är högst i Europa och när det gäller de totalt investeringarna återfinns vi på fjärde plats. Rapporten visar också att 6 st av Europas 41 Unicornföretag (techföretag med ett värde över 1 miljard USD) kommer från Sverige. Samtliga är dessutom på topp 17 när det gäller värderingen.

Bland de institutionella investerarna är Swedbank Robur den som investerar mest i techbolag i hela europa. När man tittar på ett högaktuella områden som Blockchain och artificiell intelligens (AI) är Sverige välpositionerade.

Fler städer blir techhubar

Rapporten säger även att trenden går mot att fler och fler städer blir en techhub och att utvecklingen inte är koncentrerad till storstadsmetropolerna. Över 160 techhubar är identifierade i Europa och fler och fler städer tillkommer hela tiden. Varje dag sker hundratals events för den växande techcommunityn. Umeå Tech Arena den 6/12 med fokus på VR och AR är ett utmärkt exempel på ett sådant.

Att det även går bra för startup- och techscenen i Umeåregionen kan Nils-Olof Forsgren, vd på inkubatorn Uminova Innovation intyga.

– Vi ser ett ständigt växande inflöde av techrelaterade idéer och bolag till oss. Ambitionerna är ofta stora och skalbarheten hög. Bland annat kan kunskapen från våra universitet inom områden som Artificiell Intelligens och Maskininlärning omvandlas till bolag med stor potential, vilket går i linje med utvecklingen i hela Europa, säger Nils-Olof Forsgren.