Therese Sinter, Sogeti och #addher, laddar tillsammans med Patricia Ilin, DataTjej, för att bygga mentorskapsprogram för kvinnor inom IT-branschen.
Therese Sinter, Sogeti och #addher, laddar tillsammans med Patricia Ilin, DataTjej, för att bygga mentorskapsprogram för kvinnor inom IT-branschen.

Startar mentorskap för kvinnor i IT-branschen

Kvinnliga nätverken #addher och DataTjej startar Match and Go för att hjälpa IT-intresserade kvinnor hitta en mentor eller adept.

#addher, Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen, som initierats och drivs av Sogeti, har som mål att få fler kvinnor till IT-branschen, i alla roller och positioner. #addher arbetar också hårt för att fler av branschens kvinnor att kliva fram som förebilder, något som är viktigt för dem som funderar på att jobba i IT-branschen, men också för att stanna i den.

Med det nya initiativet Match and Go har #addher teamat upp med DataTjej, en ideell förening för alla kvinnor och icke-binära som har IT som intresse, studier eller arbete.

– Nätverkande och att dela erfarenheter mellan varandra är ett magiskt recept för personlig utveckling. Jag vet att många av dem som är yrkesverksamma gärna skulle vilja dela med sig av erfarenhet och kunskap till dem som är på väg in i IT-branschen, om det fanns ett enkelt sätt att göra det på. Och det gör det nu med Match and Go. Vi tror att båda nätverkens medlemmar, som är en mix av yrkesverksamma och studenter, kan bli en perfekt match, kommenterar Therese Sinter, nationell #addher-driver.

På 16 orter

Match and Go vänder sig till de båda nätverkens medlemmar och är aktivt på samtliga 16 orter där #addher har lokala nätverk. Ansatsen är enkel. Match and Go kan tack vare #addhers 4600 medlemmar och DataTjejs 2100 medlemmar nå ut brett till kvinnor på väg in i eller som redan är verksamma i IT-branschen. Match and Go matchar mentorer och adapter och förser deltagarna med en handbok med tips, råd och konkreta aktiviteter för mentorskapet.

– Vi gillar samarbete och konkreta initiativ. Många av våra medlemmar har efterfrågat någon typ av mentorskapsinitiativ och vi är nu glada att tillsammans med #addher kunna erbjuda det. En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval eller dela kunskap kring spännande teknik. En adept kan inspireras, ställa massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor, kommenterar Patricia Ilin, ordförande i DataTjej.

Start i höst

Programmet löper under fem månader (september-januari). Den regelrätta anmälan öppnar den 13 augusti och är öppen i två veckor, men redan nu kan intresserade göra en föranmälan till höstens omgång.

Mer information om Match and Go finns också på de båda nätverkens webbsajter Sogeti Match and Go samt DataTjej mentorskapsprogrammet.