Maria Olofsson och Nils-Olof Forsgren från Uminova Innovation hyllar startup-bolagen i Umeå.
Maria Olofsson och Nils-Olof Forsgren från Uminova Innovation hyllar startup-bolagen i Umeå.

Startup-bolag når långt på Umeågalan

När Umeågalan hyllar näringslivet i Umeå finns många startup-bolag med bland de nominerade och vinnarna.

Mowida, Dicom Port, Infobaleen och Codemill var några bolag som syntes under årets Umeågalan och som fått stöd av affärsutvecklare från Uminova Innovation. För Nils-Olof Forsgren, vd på Uminova Innovation, och Maria Olofsson, projektledare, är det ett kvitto på att duktiga entreprenörer kan få affärsidéer att lyfta långt.

– Det är helt enormt stort, det är riktigt bra vad de här bolagen och entreprenörerna har gjort, säger Nils-Olof Forsgren.

– Det är ju också roligt att se hur ett bolag som Codemill vuxit så att det i sin tur kan knoppa av nya bolag som Smart Video och Accurate Player, fortsätter han.

Hög klass på affärsstöd

De unga bolagens framgång är också ett tecken på att Uminova Innovations affärsstöd håller hög klass. Uminova Innovation har som inkubator en särskild roll i att stötta och bidra med affärsutveckling till entreprenörer som kommer in med idéer.

– Det känns som att vi från Uminova Innovation är en del av det som händer. Då tänker jag inte bara på vinnarna utan på många nivåer, säger Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation.

– Vi kan vara en neutral spelare för att få startup-bolag att lyckas. Vi kan matcha bolag till kompetens och kapital, fortsätter hon.

Stark startup-stad

Ett kännetecken för Umeå under senare år är det starka startup-community som vuxit fram med många nya bolag, finansiärer och idérika entreprenörer.

– Vi jobbar stenhårt för att fler personer ska våga satsa på sin idé och både kunna lyckas och misslyckas. Dessutom har vi en stark nyhetsrapportering kring alla dessa bolag vilket är med och bygger den här vi-känslan, säger Nils-Olof Forsgren.

Samverkan är en av grundstenarna i det bygge som Uminova Innovation vill vara med och stärka, menar Maria Olofsson.

– Förutom att jobba med kapital och kompetens så satsar vi på att startup-bolagen ska hitta fram till kunder och samarbetspartners. Vi ser att de unga innovativa bolagen är något som industrierna vill utvecklas tillsammans med. De vill jobba med innovation och där är det viktigt att koppla samman startup-bolag med industriföretag, säger Maria Olofsson.

Så gick det för Uminova Innovations startup-bolag i Umeågalan 2018
  • Codemill: Nominerad till VK Medias varumärkespris, vinnare av Umeå kommuns företagspris.
  • Mowida: Nominerad till Årets unga företagare.
  • Dicom Port: Nominerad till Årets avknoppningsföretag.
  • Infobaleen: Vinnare av Årets avknoppningsföretag.