Landshövding Magdalena Andersson, Grandpristagaren Maria Forsséll och regionråd Erik Bergkvist
Landshövding Magdalena Andersson, Grandpristagaren Maria Forsséll och regionråd Erik Bergkvist

Startup-bolag vinner årets Grandpris

Startup-bolaget Biocool och dess vd Maria Forsséll vinner årets Grandpris vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

– Det är så fantastiskt stort att vinna det här priset. Jag blir alldeles varm i hjärtat, säger Maria Forsséll, vd för Skellefteåföretaget Biocool.

– Att få Västerbotten Grandpris är viktigt för vårt företag, det stärker oss i att hitta nya marknader och i att fortsätta att göra skillnad, fortsätter Maria Forsséll, vd för Biocool.

Renar vatten

Biocool har fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang i att rena vatten i delar av världen där vattenkvaliteten utgör en hälsorisk för människor.

– Biocool har på kort tid rönt stor uppmärksamhet både inom landet och ute i världen, säger landshövding Magdalena Andersson. Rent vatten är en bristvara på många platser i världen och den kunskap och de produkter Biocool erbjuder är viktiga exempel på vad företag från Västerbotten kan erbjuda på den globala marknaden, som viktiga lösningar inom miljö- och klimatområdet.

Biocools produkter har även testats i badhus som ersättning för klor. Företaget har bland annat vunnit utmärkelsen DI Gasell Gasellsprånget 2015.

Internationell marknad

Västerbotten Grandpris är en utmärkelse som årligen delas ut av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. 2017 års tema Global attraktionskraft syftar till att visa upp ett län som har mycket att erbjuda en internationell marknad. Västerbotten Grandpris, som delas ut för fjärde året i rad, har instiftas för att uppmärksamma en person, organisation, eller ett företag från länet som genom sitt sätt att agera attraherat människor från världens alla hörn. Vinnaren tilldelas en prissumma på 30 000 kr.

Motiveringen lyder:

En kreativ entreprenör som har tagit Västerbotten ut i världen med sitt företag som rengör såväl fötter som människors dricksvatten. En entreprenör som står med båda fötterna på jorden och som räddar liv samtidigt som hon sätter Västerbotten på världskartan.