Jonas Sjöberg
Med optisk mätteknik vill Photon Sports förbättra idrottares prestationer, berättar grundaren Jonas Sjöberg.

Startup-bolaget som ska göra idrottare snabbare

”Vår lösning är en teknisk revolution”, säger Jonas Sjöberg, Photon Sports, som med optisk mätteknik vill förbättra idrottares prestationer.

När Di Digital Startup Tour landade i Umeå i förra veckan var Photon Sports ett av sju startup-bolag i startfältet. Det är en tuff tävling. Under loppet av fem minuter ska Jonas Sjöberg, grundare av Photon Sports, och de andra entreprenörerna som tävlar, presentera sina affärsidéer för en krävande jury av tunga investerare inom startup-världen.

Jonas Sjöberg har med sig ett stativ med en kamera upp på scenen. Men det är inte vilken standardkamera som helst. Det är ett optiskt mätinstrument som med stor noggrannhet kan mäta rörelser i rummet, en teknik som Photon Sports nu vill att idrottsklubbar inte bara i Sverige utan världen över ska börja använda för att förbättra idrottares resultat.

En revolution för idrottsvärlden

– Det här är vår prototyp för ett mätsystem som kommer att revolutionera idrottsvärlden, förklarar Jonas Sjöberg, grundare av Photon Sports.

Jonas Sjöberg har en lång bakgrund inom optiska system och sensorer, bland annat hos Adopticum med kontor i Skellefteå och Umeå. Inom Adopticum har Jonas Sjöberg jobbat med beröringsfri mätteknik och industriell optik. Det är kunskaper som han nu använder för nya metoder inom idrottsvärlden för att mäta snabbhet, explosivitet och acceleration hos idrottare.

– Vår lösning är en teknisk revolution. Vi mäter i tre dimensioner över tid.

Teknik som ger snabbhet

Snabbhet är en viktig framgångsfaktor i nästan alla stora idrottsgrenar. Klubbar runt hela världen lägger ner mycket tid på att utveckla idrottarnas snabbhet och explosivitet. Trots detta saknas det idag lättanvända tekniska hjälpmedel för att få detaljerad feedback på dessa egenskaper.

Det Photon Sports utvecklar är en ny teknik som kan effektivisera och modernisera snabbhetsträning av idrottare.

– Systemet digitaliserar idrottarnas övningar och ger dem en unik möjlighet att utvärdera sina rörelser, berättar Jonas Sjöberg.

Metoden är så noggrann att det går att bryta ner mätningarna till acceleration per fotsteg. Jämfört med att mäta hastigheten på exempelvis de första tio metrarna av ett hundra meters lopp ger det nya möjligheter att ner på minsta detalj förbättra idrottarens träning.

En global mångmiljonmarknad

Jonas Sjöberg menar att det finns en stor global marknad för dessa nya metoder, värd hundratals miljoner kronor årligen.

Teknik och kunnande finns med andra ord inom startup-bolaget. Nästa steg är att utveckla prototypen till en helt färdig produkt som kan nå ut på marknaden och hitta investerare.

Enorma mängder data

När juryn under tävlingen får kommentera Jonas Sjöbergs presentation återkommer de till den enorma mängd data som ett sådant här system kan samla in.

– Jag undrar om inte ni kommer att kunna bli ett knowhow-bolag mer än ett produktbolag, säger jurymedlemmen Fredrik Wester.

– Det innebär att ni inte bara säger att så här ser rörelsen ut, ni säger även att det här behöver du träna på för att bli bäst i världen. Då får ni en extra edge.

Jonas Sjöberg håller med.

– Ja, det är en nästa stora sak för oss. Utifrån det vi mäter skiljer det sig sedan för den som tränar innebandy, ishockey, basket, fotboll. Och där är det viktigt att få ut relevant data över tid för att se hur träningen kan ändras, säger Jonas Sjöberg.

Den här gången blev det dock ingen seger i tävlingen för Photon Sports. Segrare i Di Digital Startup Tour i Umeå blev istället företaget Smart Video, något som Infotech Umeå berättat om i en annan artikel.

För Photon Sports är det bara att ta med sig erfarenheterna från att på ett tidigt stadium visa upp sin teknik och ta med sig tillbaka all återkoppling som ett sådant här arrangemang ger.