Lina Andersson, grundare av Once Upon, fotoboksbolag som knoppas av från North Kingdom.
Lina Andersson, grundare av Once Upon, fotoboksbolag som knoppas av från North Kingdom.

Startup-final avgjord för norra Sverige

Smart övervakning av elnät vinner Di Digital Startup Tour i norr. Skellefteåföretaget Once Upon deltog men gick inte vidare till riksfinal.

I veckan avgjordes Di Digital Startup Tour. Tidigare år har deltävlingen för norra Sverige hållits i Umeå men denna gång hölls arrangemanget på Kulturens hus i Luleå. Det är för tredje året i rad som Di Digital ger sig ut i landet för att söka nästa stora techsuccé.

I regionfinalen för norra Sverige deltog Once Upon från Skellefteå tillsammans med fem startup-bolag från Norrbotten, nämligen Exeri, Future Ordering Sweden, Spotin, Team Tools Sweden, samt 3eflow.

Once Upon fick tidigare i år en flygande start som avknoppning från Skellefteåföretaget North Kingdom. Ett konsortium lett av Partnerinvest Norr och Treac-koncernen från Skellefteå satsade fem miljoner kronor i bolaget.

– Vi har fått en fantastisk start. Tanken är att erövra fotoboksmarknaden i Europa och bli den självklara plattformen för minnen, sade Lina Andersson, vd och grundare av Once Upon i en tidigare intervju.

Affärsidén bygger på en app där privatpersoner på ett enkelt sätt, direkt i mobilen och lite i taget, kan bygga en fotobok av sina egna bilder för att sedan beställa hem boken i fysisk form.

I tävlingen Di Digital Startup Tour nådde dock bolaget inte ända fram. Segrare i Luleå blev Exeri med Smart Grid Surveillance, ett system för att övervaka elnät. Exeri är ett inkubatorbolag hos ABI och har samarbete med bland annat Skellefteå Kraft.

Vinnaren Exeri går nu vidare till en riksfinal i Stockholm den 28 november.