Startup-entreprenören Tom Xiong intervjuas av Maria Olofsson, Uminova Innovation.
Startup-entreprenören Tom Xiong intervjuas av Maria Olofsson, Uminova Innovation.

Toms startup-resa tog honom till Shanghai

Startup-gurun Tom Xiong gästade nyligen Match Up-eventet hos Uminova Innovation. Här berättar han om att bygga startup i Umeå och Shanghai.

Tom Xiongs startupresa började hos inkubatorn Bic Factory i Umeå. Idag bor och arbetar han i Shanghai efter en tid i Stockholm och New York. Han är nu inne på sitt femte startup vilket gör att han samlat på sig en hel del erfarenhet kring att vara entreprenör, bland annat som grundare av sajten tv.nu.

– En av de stora lärdomar jag fått med mig är att mycket handlar om tur och tajming. Säkert 80 procent handlar om det, berättar Tom Xiong för Maria Olofsson i en intervju på Affärsliv24.

I Shanghai driver han idag en startup inom hälsa, träning och gym. Kina erbjuder en enorm marknad för en sådan bransch just nu, menar han. Den stora tillväxt inom området som i många år funnits i västvärlden kommer nu också till Kina, förklarar han.

– Det är mycket som är lika mellan Umeå och Shanghai, men eftersom Shanghai är så mycket större med sina 26 miljoner invånare kan du få ett större genomslag där, säger Tom Xiong.

Men vare sig du tänker bygga upp ett startup i Umeå, USA eller Kina så är utmaningarna ofta likadan.

– Du behöver ett inflöde av inkomster, du måste ha rätt medarbetare. Och du måste inse vilka dina svagheter och dina styrkor är för att få hjälp av de som kan komplettera dig, förklarar Tom Xiong.

Se hela intervjun med Tom Xiong på Affärsliv24.