Invigning av The Great Northern.
Invigning av startup-huset The Great Northern och stor förväntan inför de nya affärsmöjligheter och möten som huset kan bidra med.

Startup-hus blir flaggskepp för Skellefteå

Startup-huset The Great Northern ska bli Skellefteås nya flaggskepp. Här ska ett ekosystem av digital utveckling och globala affärsmöjligheter växa fram.

Förväntningar är stora på nya startup-huset The Great Northern som invigdes i måndags i Skellefteå. Här finns närmare 3000 kvadratmeter nyrenoverade lokaler i det som tidigare var stadens bibliotek, nu med nya mötesplatser, 17 fasta kontor för både etablerade företag och nya startups, och dessutom en yta för co-working där företag kan flytta in och ut.

Stina Berglind och Ingela Hällsten.

Stina Berglund, Krenova, och Ingela Hällsten, Skellefteå Science City, lyfter gärna fram de unika möjligheter som startup-huset The Great Northern kan innebära.

– Här bygger vi en infrastruktur med snygga möteslokaler och en plats att få mötas på. Det känns som att det är rätt tid just nu i Skellefteå, säger Stina Berglund, projektledare för Krenova, en organisation för professionella kreatörer i Norrbotten och Västerbotten som vill starta eller som driver eget företag.

– Det här är något som inte finns någon annanstans och det kommer att sätta Skellefteå på kartan som något nyskapande. Jag hoppas det kommer att bli ett hus för experiment och nya saker att växa fram, fortsätter Stina Berglund.

Ett flaggskepp för Skellefteå

En förhoppning med The Great Northern är att det ska bli ett flaggskepp för ett helt nytt ekosystem av digital utveckling och globala affärsmöjligheter.

– Vi är ett internationellt hus och här har vi alla komponenter som innovationsstöd, etablerade företag och startups. Dessutom har vi ett co-working space och en community. Det är något unikt, säger Ingela Hällsten, kommunikationsansvarig på Skellefteå Science City, som håller samman verksamheten i huset.

Under invigningsdagen medverkade även David Eriksson, kreativ chef på North Kingdom, Leif Rehnström, vd för Hello Future, Michael Stenmark, Arctic Game Lab, och Marta Svetek från brittiska byrån Freeformers.

Invigning av The Great Northern.

Att The Great Northern kommer att vara viktig som mötesplats skvallrar den här snabba publikundersökningen om som gjordes under invigningsdagen. Café, spa, pub och bar var något som många gärna ser som en central del av verksamheten. Allt för att få inspiration av andra.