Vätgasdrivna bilar kan bidra till bättre miljö, berättade Boh Westerlund, grundare av Oazer, vid Umeå Tech Arena.
Vätgasdrivna bilar kan bidra till bättre miljö, berättade Boh Westerlund, grundare av Oazer, vid Umeå Tech Arena.

Startup satsar på vätgasdrivna fordon

Vätgasdrivna fordon är framtiden. Det menar Boh Westerlund, grundare av startupen Oazer, som under Umeå Tech Arena berättade om företagets satsning på mobila vätgasstationer.

En bränslecells bil är i grunden en elbil men då den drivs med vätgas botas den rena batteribilens största begräsning: räckvidden. I kallt klimat har den dessutom många fler fördelar så som god kupévärme utan att de påverkar räckvidden.

Inför 450 deltagare på Umeå Tech Arena berättade Boh Westerlund om Oazers ambition att bygga mobila stationer för vätgastankning.

– Det finns flera program för att rulla ut nya vätgasstationer, men alltför lite i norra Europa. Vi kan bygga fler stationer för samma investeringskostnad som en stor, stationär, station och ska rulla ut det utefter kusten i norr, säger Boh Westerlund, grundare av Oazer, som han driver tillsammans med Mikael Lindblad.

I en bränslecell omvandlas vätgas och syre till elektricitet. Ett bränslecellsfordon (FCEV) är alltså ett elfordon (EV). Till skillnad från batteri-elfordon (BEV) har de endast ett mindre batteri, som då laddas av en vätgasdriven bränslecell (FC). Resultatet är längre räckvidd med vatten som enda utsläpp. En annan fördel är att bränslecellsfordon går att tanka snabbare än det går att snabbladda ett batterielfordon.

Oazer är ett av företagen inom Uminova Innovations nätverk.

Se Boh Westerlunds presentation här nedan