Regionfinal Venture Cup Nord 2017
Glada vinnare vid regionfinalen av Venture Cup Nord.

Startup-vinnare vill göra världen bättre

”Nu kan vi bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på”, säger Meiju Vartiainen, en av vinnarna i Venture Cup Nords regionfinal.

Under torsdagskvällen utsågs de regionala vinnarna i Venture Cups tävling STARTUP. En enklare bostadsmarknad, nytt cancertest, lönsamhet för frisörer och biomaterial som drivmedel är områden som de fyra vinnarna i regionfinalen av Venture Cup Nords Startup-tävling tagit fram lösningar för.

De fyra teamen belönas nu med 50 000 kronor var och med en nominering till Sverigefinalen där mer pengar står på spel.

Enklare bostadsmarknad
En av kvällens vinnare var Mowida som tog hem priset Impact Maker. Mowida har utvecklat en tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier, förenklar processen för båda parter och skapar, enligt grundarna Meiju Vartiainen och Daniel Remes, en helt friktionsfri bostadsmarknad.

– Att ha vunnit känns fantastiskt! Oj oj oj! För första gången i våra liv har vi den ekonomiska möjligheten att lägga hela vår själ och tid på att bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på och som vi vet kan hjälpa hela världen. Det betyder också att resten av Sverige även har öppnat upp ögonen för den potential vår idé har, säger Meiju Vartiainen från Mowida.

Nytt cancertest
Priset Game Changer vann HiloProbe från Umeå som utvecklat ett test som ska rädda liv. Deras nya metod används för att diagnostisera och prognostisera tjocktarmscancer

– Det känns superkul att vinna, det betyder väldigt mycket för oss som litet företag att få en sådan god merit. Dessutom är vinstpengar såklart värdefullt, säger Lina Olsson från HiloProbe.

Under regionfinalen vann även Bara Bättre från Örnsköldsvik och Organofuel Sweden från Sundsvall priser.

Rekord i antal tävlanden
Årets tävling slog rekord i antalet tävlanden. Konkurrensen har med andra ord varit tuff. Under torsdagskvällen fick över 100 personer på The Great Northern i Skellefteå se vinnarna ta emot sina utmärkelser. Konferencierer för galakvällen var Venture Cups VD Julia Selander och Venture Cup Nords regionchef Hillevi Lindelöf.

– Det har varit så roligt att få följa de tävlande under denna vår. Alla har gjort ett grymt bra jobb. Juryn var så imponerad av finalisterna och efter långa diskussioner på jurymötet kunde vinnarna utses. Med så grymma team bland de tävlande är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i framtiden, säger Hillevi Lindelöf.

Alla vinnare i regionfinalen
Vinnare av Impact Maker – Mowida Meiju Vartiainen och Daniel Remes, Umeå. En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

Vinnare av Game Changer – HiloProbe Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Sten Hammarström, Gudrun Lindmark och Anne Israelsson. Umeå. HiloProbes lösning ColoNode ger en säkrare identifiering av tumörspridning vid tjocktarmscancer som är en avgörande faktor för patienternas fortsatta behandling och överlevnad. Detta är helt ny och unik information som inte kan fås i dagsläget, vilken ger nya möjligheter till individuell behandling av patienterna.

Vinnare av Student Superstart + en plats på No Plan B:s tillväxtskola – Bara Bättre Sara Eriksson, Linnea Elfving, Claes Lundgren. Örnsköldsvik. Bara Bättre är ett ledarskapskoncept som primärt hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet. Kunder får rätt förutsättningar för att prestera bättre, tjäna bättre och ha roligare på jobbet.

Vinnare av Top Tech – Organofuel Sweden Italo Sanhueza, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman och Anders Niclazon, Samson Afewerki och Luca Deiana. Sundsvall. Organofuel Sweden är ett grönt start-up företag som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa högvärdesprodukter (gröna kemikalier, biomaterial och biodrivmedel) med skogen som startmaterial.

Om Venture Cup
Venture Cup är en ideell organisation med uppdrag att främja tillväxt och entreprenörskap i Sverige. I region nord ingår Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.