Simon Dahl och Mikael Östberg, grundare av Instrube.
Simon Dahl och Mikael Östberg, grundare av Instrube.

Startups inom sport tar fart

Instrube och Photon Sports är två av elva bolag som fått stöd av Sportup North under 2017.

Elva nya produkter och tjänster har lanserats inom sportnäringen i Västerbotten under 2017 – det är ett tydligt resultat av satsningar inom ramen för Sportup North.

Bland de växande bolagen finns Instrube, Photon Sports, Aasaa Health och FastGrip, fyra bolag som även fått affärsstöd genom Uminova Innovation, som också står bakom samverkansprojektet Sportup North. Sportup North är ett samverkansprojekt mellan Västerbottens idrottsförbund och Uminova Innovation med stöd från Region Västerbotten, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Uminova Innovation.

– Det känns positivt att vi kan visa på resultat där vi gör tydlig skillnad. Med stöd från Sportup North får små och medelstora företag inom sportnäringen möjlighet att utveckla och förverkliga sina idéer. Vi jobbar vidare för att förhoppningsvis få fler att göra ännu mer i den här spännande framtidsbranschen, säger Emma Pantze.

Experter inom sportmedicin

Instrube Health, ett av de elva bolagen, har tagit fram Memotus, en app där alla sportutövare kan få hjälp och råd från ledande experter inom sportmedicin inom 24 timmar.

Redan har Memotus väckt uppmärksamhet, trots att den fortfarande är mycket ny på marknaden. Till Västerbottens-Kurirens Affärsliv24 säger Simon Dahl, en av grundarna:

– Inom 24 timmar ska någon av våra experter återkoppla med en personligt anpassad rådgivning på exempelvis rehabövningar eller guidning på vilken vård man ska söka om det är ett besvär eller skada som kräver sjukvård, säger Simon Dahl som tillsammans med medgrundaren Mikael Östberg har kontor som inkubatorbolag hos Uminova Innovation.

Exempel på produkter och tjänster som lanserats inom Sportup North:

Fastgrip – Wall Rack
Kiim Sports – Vertical workout
Icross Flyfish – The Icross 1206
Aasa Health AB – Plattform för förenklad träning på recept
Kittelfjäll – destination Kittelfjäll
Eventlight – Belysning i is
Kvikkac – OnRails
WidmanTiming – Luftrenare för vallabodar
Instrube Health AB – Memotus, app för idrottsmedicinsk rådgivning
PhotonSports – Sports Capture