Kapital och Kompetens film

Startups i norr söker miljoninvesteringar

Entreprenörer och startups träffar investerare och knyter nya kontakter. Filmen från konferensen Kapital och Kompetens ger en inblick i den startup-värld som Uminova Innovation bygger.

– Kapital och kompetens samlar alla våra större startup-bolag, får dem att träffa investerare och hitta kompetens som de behöver. Det kan vara till styrelsearbetet, skuggstyrelser, sälj eller vad man kan behöva, säger Maria Olofsson, affärscoach på Uminova Innovation, i filmen som spelades in under konferensen Kapital och Kompetens i oktober i Umeå.

Med korta pitcher fick ett tjugotal startups berätta för ett hundratal gäster var de står och vilka behov de har för framtiden. Allt från någon miljon upp mot tio miljoner kronor sökte de olika företagen för att fortsätta växa. Men att knyta kontakter med andra som kan bidra med kompetens var också en viktig del av konferensen.

– Vi hör om fantastiska saker som händer här uppe. Entreprenörer som bygger snabbt växande bolag och en mängd initiativ kring innovation. Vi är här för att också finnas med på radarn, säger Tim Yi He från riskkapitalbolaget Northzone som kommit till Umeå för att höra mer om startup-scenen i norr.

Bland det tjugotal startups som presenterade sig med en pitch fanns Logscom som tagit fram ny teknik för att märka timmer vid skogsavverkningar.

– Jag är här för att träffa investerare och kanske några som vill samarbeta med oss, säger Martin Englund, grundare av Logscom.

Ett annat bolag på plats var Lunalec som arbetar med helt ny teknik för ljus, bland annat genom att använda grafen.

– Vi är här för investerarsidan och för att kunna knyta kontakter, säger Patrik Stafshede, vd.

– Fortsätter företagen här att utvecklas enligt sina planer så blir det mycket intressant att följa dem, säger Tim Yi He.

Se filmen som lyfter fram några röster från konferensen.