Stjärninvesterare kommer till Umeå

Har hon inte lust att tänka på en affärsidé oavbrutet i fem år, då är det inte en startup för henne. Den 24 maj kommer stjärninvesteraren Jane Walerud till Umeå Tech Arena för att dela med sig av sin syn på satsningar och affärsutveckling. Kanske hittar hon också en ny startup att investera i.

Jane Walerud är på skogspromenad med de två engelska settrarna Noppe och Echo när vi når henne via telefon. Hon har just återvänt till Stockholm efter en intensiv dag i Göteborg med bolaget Satcube, som hon nyligen har gått in i. Investera är inget Jane gör halvhjärtat. Hon är operativ och vill vara ”en i gänget”.

– De flesta som jag tackar nej till har inte dåliga idéer. Men har jag inte lust att tänka på en affärsidé oavbrutet i fem år, då är det inte för mig, säger hon.

Under de senaste två decennierna har Jane Walerud haft avgörande betydelse för startup-scenen i Stockholm. Några av de bolag som hon har hjälpt nå stora framgångar är Klarna, Lensway, Bluetail och Tobii. Nyligen sålde hon sitt Teclo Networks till ett kanadensiskt företag och flaggade för fler egna investeringar.

Känner mammaglädje
Jane Walerud älskar att se bolag och entreprenörer växa. Hon känner sig stimulerad av bergochdalbanan i bolagets tidiga skede, när det kan gå nästan hur som helst, och lyckan när affärerna börjar ta fart och verksamheten hittar sin form.

– Jag blir glad, det är nästan som en mammaglädje att se en startup växa från ett spädbarn till en elvaåring som springer fort. Det är inte ett vuxet företag ännu, problem och utmaningar återstår förstås, men jag kan känna att det blir bra, och då går jag vidare till nästa startup.

Stockholm tvåa i världen
I dag görs de allra flesta inhemska investeringarna i Stockholm. Det är naturligt, tycker Jane Walerud. Som startup-plats har Stockholm gått om både Berlin och Tel Aviv och rankas i dag tvåa efter Silicon Valley. Däremot kan en investerare i dag förbättra sina chanser för goda investeringar, genom att faktiskt söka sig till andra delar av landet.
Det viktigaste för bolagen, vare sig de bor i Umeå eller någon annanstans, menar Jane Walerud, är att skaffa sig nätverk i den egna industrin och ta hjälp av de stödfunktioner som finns nära eller längre bort.

Umeås startup-scen
När jag ber henne ge oss tips om hur vi ska utveckla vår startup-scen lokalt, råder hon oss att analysera hur Stockholm nästan gick från noll till hundra. Där finns förgrundsgestalter som drivit utvecklingen hårt – entusiasmerande nätverkarproffs, generösa med cred och tips, däribland Pär Hedberg på Stockholm innovation and growth. Samarbete är en nyckelfaktor.

Fler tips kan vi vänta oss den 24 maj när Jane Walerud medverkar i Umeå Tech Arena, ett event av Uminova innovation och dess branschsatsning Infotech Umeå. Här får tech-startups möjlighet att möta investerare.

– Jag vill gärna bidra med någonting, kanske förmedla bra kontakter till startups i Umeå, säger Jane Walerud.

Kan det bli aktuellt att investera i ett bolag här?

– Jag letar just nu efter nya möjligheter och tittar närmare på ett par bolag. Vi får se hur det ser ut om en månad.

Umeå Tech Arena
… sker tisdag 24 maj, kl 18.00-22.00 på Vävenscenen i Umeå. I programmet ryms tech-nyheter, pitchar, failure’s corner och mingel. Bokade investerare är förutom Jane Walerud: Jan Snygg, en av grundarna till det nya affärsängelbolaget Northern Light Capital, Lena Fridlund Forsgren från Partner Invest Norr och Finn Persson från Spintop Ventures. Inträdet är gratis, men anmälan krävs. Snacks och drinkar säljs till förmånliga priser. Läs mer och anmäl dig här.