Stolta vinnare i hackertävling

Vinnare i helgens tuffa hackertävling i samband med LAN by Computing Science vid Umeå universitet blev Bertil Nilsson och Viktor Barsk som lyckades bäst av deltagarna.

Arrangörerna bakom helgens LAN var eldsjälar från CS-sektionen som läser Datavetenskap och Interaktion och Design. Företagen
Dohi Sweden,
Turborilla,
Zordix
och
PC-Akuten
fanns också med och stöttade stöttade evenemanget på olika sätt.

InfoTech Umeå tog kontakt med Stefan Tingström, som var med och arrangerade hackertävlingen i samband med LAN:et, för att höra hur det gick.

Hur många deltog under hackertävlingen och LAN:et?
Stefan Tingström: Totalt på arrangemanget deltog ca 80 personer. I hackertävlingen fick vi in lösningar från 27 personer.

Vad gick hackertävlingen ut på?
Stefan: Tävlingen bestod av två delar. I den ena delen var deltagarnas uppgift att komma åt information i ett webbsystem som på olika sätt dolts eller skyddats. Deltagarna var tvungna att tänka både kreativt och systematiskt för att komma åt informationen.

I den andra delen lät vi deltagarna använda alla medel utom fysisk kontakt för att ta sig så djupt in som möjligt i en uppriggad server. Målet var att aktivera ett blixtljus kopplat till servern. Här krävdes det avancerad kunskap om säkerhet och sårbarhet för att lyckas.

Vad tycker du om deltagarnas bidrag och lösningar?
Stefan: Jag är positivt överraskad av både deltagarnas prestationer och att tävlingen lockade så många. Tävlingen visar inte bara att Umeås IT-studenter är kreativa problemlösare, det visar också att det finns ett intresse och engagemang för utmaningar.

Och vinnarna blev?
Stefan: Vinnare av en Apple TV 2 är Bertil Nilsson, som knäckte samtliga utmaningar i den första delen. Vinnare av en TableDrum-Tshirt är Viktor Barsk som i den första delen löste flest uppgifter först.

I den andra delen lyckades ingen att ta sig hela vägen till målet.

Något övrigt att nämna om tävlingen?
Stefan: Vi fick mycket positiv respons från deltagare som uppskattade tävlingen. Efter tävlingen höll vi en demonstration inför alla intresserade där vi visade exempel på lösningar.

Hackertävlingen arrangerades av Dohi Sweden där Stefan Tingström också jobbar som utvecklare.

Text: Mikael Hansson