Mässan House har stor bredd. Allt från ledningsfrågor till teknikspår ryms. Hanna Lindell från företaget Bättre text var på plats 2017 för att visa hur språk och texter har betydelse för ett företags utveckling. Här har Hanna Lindell, till höger, träffat Maria Olofsson, affärscoach från Uminova Innovation.
Mässan House har stor bredd. Allt från ledningsfrågor till teknikspår ryms. Hanna Lindell från företaget Bättre text var på plats 2017 för att visa hur språk och texter har betydelse för ett företags utveckling. Här har Hanna Lindell, till höger, träffat Maria Olofsson, affärscoach från Uminova Innovation.

Stor bredd när mässan House slår rekord

Rekordmånga besökare och massor av spontana möten på mässan House i Umeå. På plats fanns också förra sjukamparen Carolina Klüft som talade om att sätta upp mål.

Det är femårsjubileum med över 300 deltagare när Hi5, Office och Upkeeper arrangerar en heldag om ledarskap, teknik och framtidsspaningar. Största dragplåstret under dagen är förra sjukamparen Carolina Klüft som med ett mycket uppskattat inspirationstal berättar om konsten att nå sina mål och hur man finner glädje under press.

– Hon var grym, konstaterar Joan Kinnunen, konsultchuf på Hi5, efteråt.

Firar femårsjubileum
Mässan House firar femårsjubileum och har i år flyttat ut från de lokaler som Hi5, Office och Upkeeper har i Umeå. Nu med större svängom i konferenslokalerna P5 mitt i Umeå kan många fler deltagare rymmas.

För minst lika intressant som huvudtalaren Carolina Klüft är alla spontana möten som uppstår när deltagarna kryssar mellan montrar och seminarierum för att träffa de it-leverantörer, utvecklare och teknikföretag som är på plats. Här finns allt från lokala företag som Umeå Energi, Utebutiken och GF Chansen till stora internationella bolag som Toshiba, Microsoft och Dell EMC.

Anna Josefson

Anna Josefson, produktchef på HP, berättar om framtidens kontor och mobila arbetssätt.

Framtidens kontor
Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP, håller ett seminarium om framtidens kontor och den säkerhet som krävs med ökad mobilitet, inte minst när unga medarbetare ställer krav på att få ha kontoret på fickan.

– Arbetsplatser behöver anpassas till de nya krav som dessa unga har, säger Anna Josefson när hon under sitt seminarium visar lösningar som HP tagit fram kring säkerhet och design för ett mobilt arbetsliv.

– Det här är lösningar som både stora och små företag måste fundera över. Säkerhet är viktigt för alla, också för ett startup-företag som kanske har fått en första finansiering från ett investeringsbolag. De har inte råd att plötsligt stå med datorer som låser sig för att säkerheten brustit, konstaterar Anna Josefson.

– Bara för att man inte har patent eller liknande så får man inte tro att man inte blir utsatt, för det blir man. Det kan vara att du skickar ett mejl till en kollega om hur ni ska förhandla med en partner, det kan vara jättevärdefull information som inte får spridas. Så säkerhetslösningar är både för stora och små, betonar Anna Josefson.

Hanna Lindell

Hanna Lindell, Bättre text, berättar i företagets monter om hur språk kan lyfta ett företags värderingar.

Företagets språk bär värderingar
I ett annat seminarium möter deltagarna Hanna Lindell, språkkonsult från Bättre text. Hon trycker på hur det skrivna ordet kan användas som ett verktyg för ett företags värderingar. Det är något som många har tankar kring, intresset för deras tjänster är stort på mässan House.

– Alla företag, oavsett bransch eller storlek, behöver se över hur företagets språk stämmer överens med de signaler som företaget vill sända ut, säger hon.

– Det är lika relevant för ett stort bolag som för ett startup. Allt måste stämma överens, oavsett storlek på företaget, fortsätter hon.

Hanna Lindell är medgrundare till företaget Bättre text som är ett startup som nyligen flyttat ut från inkubatorn BIC Factory och inom kort ska ytterligare en medarbetare anställas så att de blir fyra på kontoret.

Maria Engström.

Maria Engström, it-chef på verkstadsföretaget Indexator, omvärldsspanar och knyter kontakter på House.

Maria Engström
Bland de 300 besökarna på House finns Maria Engström, it-chef på Indexator, ett verkstadsföretag med framgångsrik produktion av hydrauliska rotatorer för bland annat skogsmaskiner.

– Jag är här för att omvärldsbevaka och framtidsspana. Här får vi också bra kontaktnät. Just nu tittar vi särskilt på vår telefoni och på säkerhetsfrågor, så det är jag specifikt intresserad av, berättar Maria Engström när hon stannar upp mitt i vimlet.

– It är ett av de områden där utvecklingen går otroligt fort. Vi har högt kostnadsfokus och måste veta vart vi är på väg, fortsätter hon.

– Vi ser också hur it blir integrerat i hela verksamheten. Vi på it kan inte bara ägna oss åt servrar, säkerhet och antivirus. Vi måste ha också ha mycket bra koll på hur vi kan underlätta för vår verksamhet, säger Maria Engström.

Katarina Edvall

För alla banker är den digitala omställningen en stor fråga. Katarina Edvall från Swedbank har kommit till House för att träffa företag och få veta mer om senaste teknikutvecklingen.

Digitalt bankkontor
Till mässan House har också Katarina Edvall, marknadsansvarig på Swedbank i Umeå, kommit.

– Jag tittar på nyheter och eftersom jag jobbar med marknadsfrågor vill jag naturligtvis träffa de som är här, säger Katarina Edvall.

Hon berättar också om det digitala kontor som Swedbank öppnat i Utopia-gallerian i Umeå där kunder kan få hjälp med både appar och internetbank.

– Där tar vi emot kunderna och hjälper dem direkt med deras egen telefon eller platta för att de ska lära sig använda bankens verktyg i sina egna enheter, förklarar hon.

Liselott Omma, Joan Kinnunen, Niklas Tiger.

Liecelott Omma, till vänster, vill gärna höra mer om vilket intresse teknikföretag har för att anställa flyktingar. Här i samtal med Joan Kinnunen och Niklas Tiger från Hi5.

Praktikplatser till flyktingar
Liecelott Omma arbetar på ett asylboende i Umeå där 140 flyktingar bor. Migrationsverket har nyligen bestämt att boendet ska stängas, och det är osäkert vart flyktingarna ska flyttas. Men deras behov av att komma ut på arbetsmarknaden är fortsatt stort. Därför har Liecelott Omma kommit för att prata med teknikföretagen om praktikplatser. Hon menar att både flyktingar och företag vinner på att komma i kontakt med varandra.

– Många av de asylboende är duktiga på it och datorer även om de kanske inte har betyg med sig, många är också självlärda, berättar Liecelott Omma.

– Med praktikplatser skulle teknikföretagen vinna duktiga och trogna medarbetare som kan tillföra sina livserfarenheter, säger hon.

Joan Kinnunen

Joan Kinnunen, konsultchef på Hi5, är mycket nöjd över House och att se hur mässan växer år från år.

Största mässan hittills
Åter så till Joan Kinnunen, konsultchefen från Hi5, som under dagen rör sig bland alla mässbesökare, seminarieledare och it-leverantörer. Som tidigare nämnts är hon mycket nöjd med Carolina Klüfts medverkan, men hon är också nöjd över hela dagen.

– Det här är femte året som vi gör House och det har aldrig varit så stort som nu. Att flytta mässan hit till P5 blev riktigt bra, konstaterar hon.

Tidigare år har House hållits i de kontorslokaler som Hi5, Office och Upkeeper delar på i Umeå. Men med ett växande intresse för mässan var det nödvändigt att flytta in i större lokaler som är mer gjorda för konferenser.

Själv bidrar Joan Kinnunen, tillsammans med Hi5:s vd Niklas Tiger, med ett seminarium om lösningsfokus. Det handlar om ett nytt sätt att driva förändringsarbete.

– Det handlar om ett förhållningssätt. Istället för att grotta ner sig i problem så tittar vi på hur det skulle vara om allt fungerade. Då hittar vi nya perspektiv och det blir roligare att jobba, säger Joan Kinnunen.