Stor nysatsning på utbildning av systemvetare

Behovet av systemvetare som kan arbeta med IT-utveckling och IT-verksamhet i företag och organisationer är mycket stort. Umeå universitet satsar därför från och med i höst på att utbilda systemvetare inte bara i Umeå utan även i Övik och Skellefteå.

– Konsultbolagen har ett skriande behov av systemvetare, intygar Camilla Fahlander, områdeschef på Campus Övik, när hon tar emot ett studiebesök av anställda från
institutionen för Informatik
vid Umeå universitet.

Hon berättar också att det är den stora efterfrågan från industrin som gjort att Umeå universitet nu startar upp Systemvetenskapliga programmet i såväl Övik som Skellefteå. Det innebär att universitetet kommer att utbilda systemvetare på tre orter de närmaste åren. Förutom i Umeå alltså även på
Campus Övik
och
Campus Skellefteå.

– Med den här satsningen på samarbete med Umeå universitet kommer vi att erbjuda gästföreläsningar, praktik och studiebesök till intressanta kunder, säger Christer Lundberg på KnowIT, som varit en av de som ingått i referensgruppen kring den nya utbildningssatsningen .

– Med tanke på att systemvetare behövs inom alla branscher kommer det alltid att finnas ett stort behov, fortsätter Christer Lundberg.

I Övik och Skellefteå räknar man med grupper om vardera 12 studenter medan man i Umeå kommer att starta med ett 30-tal nya studenter.

Regional förankring

Att utbildningen nu även ges i Övik och Skellefteå är viktigt för den regionala förankringen, betonar Camilla Fahlander, och det blir då också lättare för företagen på dessa orter att knyta kontakt med studenterna som blivande medarbetare.

Med utbildning på tre orter kommer lärarna och forskarna från Informatik också att behöva se över de pedagogiska formerna för undervisningen. I samband med besöket i Övik samlades därför de anställda för att gå igenom förutsättningarna.

Man hoppas bland annat på att kunna koppla samma de olika studentgrupperna med hjälp av videokonferenssystem i lokaler som är utrustade med 60 tums skärmar, webbkameror och stora möjligheter till gemensamma övningar. Det kommer också att innebära att studenterna på ett naturligt sätt får pröva olika kommunikationssystem och arbete över distans. En erfarenhet som de förväntas ha nytta av i sitt kommande yrkesliv.

 

Nedan berättar Christer Lundberg, KnowIT, mer om behovet av systemvetare.
 

Text och foto: Mikael Hansson