Agile Exchange 2016
Livfullt och intensivt när deltagare på Agile Exchange 2016 kastar sig in i en workshop om arbetsflöden under ledning av Peter Byström (ej på bilden).

Stort intresse för agil utveckling

Agil utveckling skapar engagemang. Det märks när Acino Academy bjuder in till ännu en Agile Exchange, nu för fjärde året i följd i Umeå.

Huvudtalare under årets Agile Exchange 2016 var Unn Swanström, Årets IT-kvinna i Sverige och tidigare student från Umeå universitet. Idag arbetar hon som UX-designer i Stockholm och har senast varit inblandad i Expressens mobila sajter.

Unn Swanström trycker i sin föreläsning på vikten av mångkultur i all form av teknikutveckling. Det ger helt enkelt fler infallsvinklar. Hennes berättelse om hur Apple lanserade en app som kan spåra data i våra kroppar utan att ta hänsyn till att halva befolkning har mens ger upphov till många skratt, men är samtidigt en oroande historia som visar på vikten av mångfald. Läs mer här om Unn Swanströms föredrag.

Agile Exchange 2016.

Unn Swanström var en uppskattad huvudtalare på Agile Exchange 2016.

Uppskattad workshop
Peter Byström, som i dagarna går över från en anställning på ITS vid Umeå universitet till att driva eget företag inom agil utveckling, står för både en föreläsning och en uppskattad workshop där deltagarna med liv och lust kastar sig in i en övning om arbetsflöden i team.

Agile Exchange 2016

En uppskattad workshop om agilt teamarbete leddes av Peter Byström.

Agil utveckling på två kontinenter
Att det finns stora internationella projekt i Umeå ger Alexander Sehlin från Cinnober exempel på. Med en mycket konkret inblick i hur Cinnobers utvecklare i Umeå och Stockholm just nu bygger upp aktiebörsen i Sydney visar han på utmaningar som det agila arbetssättet kan ställas inför i stora internationella projekt.

Inför utvecklingen av en helt ny aktiebörs i Sydney skapades fyra scrum-team, helt integrerade mellan Sverige och Australien. 30 personer fanns i Cinnober i Sverige och 50 i Sydney.

Men med geografiska avstånd och upp till tio timmars tidsskillnad ger det svårigheter för gemensamma team. När utvecklarna i Sverige precis klivit upp ur sängen har de i Australien gått hem. Men önskemålet från kunden i Sydney var klart uttalat, de ville jobba agilt och hade valt Cinnober just för deras erfarenhet av agil utveckling.

– Vi tog fasta på det och inkluderade kunden i vårt team. Men det är en extrem åtgärd att ta bort gränserna som vi gjort i detta enormt stora supersvåra projekt, berättar Alexander Sehlin.

Checklistor
Christina Skaskiw, Acino, berättar om att implementera process med checklistor. En metod som kan ge lugn i arbetsprocessen, exempelvis vid överlämning av arbetsuppgifter så att det som ska vara klart också är det.

Övriga föreläsare under dagen var Mattias Sällström som talade om det högpresterande teamet, Jonas Andersson om testdriven databas, Erik Adamsson om vad sport och lagidrott kan tillföra agilt tänkande, Markus Örebrand tog upp säkerhetsfrågor och Björn Palmqvist talade om refaktorisering.

Agile Exchange 2016

Anna Georgsson, Christina Skaskiw och Kristina Hellström i samtal under en av föreläsningarna.

 

Agile Exchange 2016

Alexander Sehlin, Erik Adamsson och Peter Byström höll i var sin föreläsning.

 

Agile Exchange 2016

Markus Örebrand, Christina Skaskiw och Mattias Sällström var även de föreläsare under Agile Exchange.