Anders Markstedt
Anders Markstedt, CGI, på Microsoft Techdays där ahn håller en presentation om utveckling med Hololens.

Stora möjligheter för startup-bolag med Hololens

Alla som har teknikintresse måste ha koll på Hololens. Inte minst startup-bolag kan bidra till utveckling av appar, menar Anders Markstedt, Hololens-expert från CGI i Umeå.

När årliga Microsoft Techdays anordnas i Kista under två dagar samlas flera tusen Microsoft-utvecklare från hela Sverige. I en av huvudhallarna talar Anders Markstedt från CGI i Umeå om den unika utveckling av Hololens-tillämpningar som hans team håller på med i norra Sverige.

– Det här kommer att helt förändra branschen. Det kommer att bli en lika stor revolution som smartphone innebar, säger Anders Markstedt.

Innovation på världsnivå

Det är innovation på hög Europa-nivå som CGI i Umeå håller på med, ja, världsnivå kan till och med sägas. För än så länga har inte så många fått tillgång till Microsofts nya glasögonhjälm för mixed reality, som Microsoft kallar det. I Europa är teamet på CGI i Umeå ett av de som kommit längst.

– Alla som är teknikintresserade tittar på det här. Sedan gäller det vem som har bästa idén och är först ut, säger Anders Markstedt.

Stora tillverkningsindustrier med avancerade processlinjer och lagerhållning är en bransch som kommer att titta på tekniken, tror Anders Markstedt.

Visualiseringar som betyder något

– Hololens är ett jättebra sätt att visualisera. När du kommer ut till en maskin så kanske den inte kan ha en display men med Hololens kan du få veta vilken maskin du tittar på, du kan få upp all servicehistorik, ritningar på maskinen, du kan få veta vad som är trasigt och du kan få se vilka steg du måste ta för ge service på den. Det kommer att innebära ett helt nytt sätt att jobba på.

Startup-bolagens möjligheter

Men inte bara stora industrier utan även unga startup-bolag kan finnas med i utvecklingen.

– Det finns stora möjligheter för startup-bolag att utveckla appar och tänka nytt. De är ofta snabbfotade och kan ta till sig ny teknik. Det innebär att stora företag måste bli duktiga på innovation för att inte bli omkörda av startup-bolag, förklarar Anders Markstedt.

– Enbart i Umeå har vi en uppsjö av startup-bolag som pushar andra företag framför sig, så att också dessa måste bli mer innovativa.

– Jag vet också att startup-världen redan tittar på det här. Jag har här på Techdays redan pratat med några som samarbetar med startups, det kan till exempel vara kring användning av drönare.

Samarbeten som ger värde

Här ser Anders Markstedt framför sig fler möjligheter till samarbeten. Det kan vara svårt för ett startup-bolag att ha den branschkunskap som krävs för att genomföra stora tunga industriprojekt. Här måste industrierna också finnas med. Men om de snabbfotade startup-bolagen kan bidra med sina kunskaper så kan det bli ett fruktbart utbyte.

– Vi på CGI gillar att samarbeta med andra och vi tittar ständigt på vilka som kan vara med för att öka kundnyttan.

Att finnas med på Techdays är ett viktigt tillfälle för att berätta om utvecklingen.

– De flesta som talar här är stora namn som många känner igen. Det är fantastiskt roligt att bli inbjuden, det känns ärofyllt, säger Anders Markstedt.