Mikael Långström, Fältcom.
Mikael Långström, Fältcom.

Stororder till Fältcom för smarta fastigheter

Tusentals fastigheter i Stockholm ska bli smartare med Internet of things-teknik från Umeåföretaget Fältcom.

Telia och Stockholm Exergi har inlett ett strategiskt samarbete för att skapa effektivare energisystem i fastigheter med hjälp av IoT (Internet of Things) teknik. Första steget i samarbetet handlar om att uppgradera tekniken i tusentals fastigheter i Stockholm för att förbättra styrningen av fjärrvärme och -kyla. Under de tre kommande åren ska 9 000 undercentraler kopplas upp via smarta IoT-enheter från Telias dotterbolag Fältcom.

Grönt smart samhälle

– Jättekul att vi på Fältcom kan vara med och bidra till ett grönare Stockholm genom vår teknik. Digitaliseringen av fastigheter är bara i sin början och kommer att vara en viktig del av framtidens smarta samhälle. Vi har jobbat intensivt med fastighetslösningar det senaste året och nu börjar vi se resultat av vår satsning, vilket vi är stolta över, säger Mikael Långström, vd på Fältcom.

Stockholm Exergi arbetar för att bidra till att göra Stockholm till en hållbar stad och har som ambition att använda 100 procent förnybart eller återvunnet bränsle redan 2030. För att lyckas med det arbetar Stockholm Exergi bland annat med att effektivisera värme- och energiförbrukning i många fastigheter genom uppgraderad infrastruktur för värmeleveranser. Modern teknik och digitala lösningar ska bidra till en ännu säkrare och jämnare leverans av värme och kyla med ökad komfort.

För att genomföra en så stor infrastrukturuppgradering har Stockholm Exergi upphandlat ett ramavtal med Telia där det ingår leverans av 9 000 smarta IoT-enheter från dotterbolaget Fältcom Genom de digitala lösningarna kan man effektivisera värme- och energiförbrukning i många fastigheter, vilket både ger besparingar, ökad komfort och minskad miljöpåverkan.

Telia förbinder sig genom avtalet att leverera 9 000 IoT-enheter från Fältcom och Stockholm Exergi planerar att installera enheterna under de kommande tre åren.

Vad är Internet of Things?

Internet of Things, eller sakernas internet, är allt från vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, vilket gör att de kan styras eller utbyta data över nätet.

Fältcom kopplar upp världen

Umeåföretaget Fältcom, som är en del av Telia Company, kopplar upp världen genom IoT (Internet of Things). Med plattformen MIIPS och dess appar kan fordon, maskiner, byggnader och system styras, följas eller analyseras över nätet. Fältcom hjälper sina kunder att skapa effektivare system genom sänkta kostnader, bättre information om användningen och i många fall införande av helt ny funktionalitet med hjälp av IoT.