Ateadagen
Roland Henriksson, Atea, och Marcus Josefsson, Cisco, berättade under Ateadagen bland annat om vikten av att ha koll på säkerhet och trådlösa nätverk.

Stort intresse för Ateadagen

När Ateadagen nådde Umeå och Folkets Hus samlades ett par hundra av Ateas kunder för att få ta del av senaste nytt inom virtualisering, trådlösa nätverk, säkerhet och mobilitet.

Ateadagen i Umeå är nästa sista stoppet på en nationell turné som Atea gör under hösten på 19 orter i landet. I Umeå syntes Ateakunder från regionens kommuner, Umeå universitet, Länsstyrelsen och många företag.

Förutom ett flertal seminariepass om framtidens datacenter, mobila lösningar, Windows 7 och bättre struktur på verksamhetsprocesser fick deltagarna lyssna på ett huvudförläsningar om bland annat fördelarna med automatiserade klientplattformar och virtualiserade datacenter.

Säkerhet och tillgänglighet

Under ett av seminariepassen berättar Roland Henriksson, Atea, och Marcus Josefsson, Cisco, om vikten av att hantera det nya mobila kontoret och gränslösa nätverk på rätt sätt. Säkerhet och tillgänglighet är några av nyckelorden.

— Vi får allt mer komplexa lösningar som vi måste kunna hantera på ett bra sätt, menar Roland Henriksson i sin inledning på passet. Under just detta seminariepass låg fokus också på de utmaningar som ökad videotrafik ställer på företag, allt från tittande på SVT Play till övervakningskameror.

Men också frågor om hur man med smarta it-lösningar kan styra ström, värme och ventilation i fastigheter hann Roland Henriksson och Marcus Josefsson beröra.

Mellan passen var det sedvanligt fullt bland utställningsmontrarna där allt från nya datorer och hårdvara till smarta mjukvarulösningar demonstrerades av ett tjugotal av Ateas partners såsom HP, Microsoft, IBM, Cisco och Tandberg med flera.

Ateadagen 
Thomas Kvist, projektledare från Umeå kommun, tog sig tid att lyssna på Tandbergs representant på Ateadagen.

 

Ateadagen 
Anna Cederblad, utvecklingsledare på gymnasiefövaltningen i Umeå kommun, i samspråk om smarta skrivtavlor.

 

Ateadagen 
Johan Wahlström, gymnasieförvaltningen i Umeå kommun, hittade igen Staffan Wikström, ny platschef för Atea i Umeå och Örnsköldsvik. Umeå kommun har ett stort samarbete med Atea som har hand om leverans av elevdatorer till skolor i Umeå.  

Text och foto: Mikael Hansson