Magnus Thor
Magnus Thor från Cornerstone poängterar tydligt vikten av att inte tappa fokus när det gäller webbutveckling med de nya verktyg som HTML5 erbjuder.

Stort intresse för HTML5-kurs

När Dataföreningen i Norr anordnade ett seminarium med tillhörande utbildning i HTML5 var intresset stort. Platserna i Skellefteå gick åt som smör i solsken och det inplanerade kurstillfället blev slutligen tre.

En solig vårvinterdag i Skellefteå hade 26 förväntansfulla utvecklare bänkat sig i en konferenslokal för att få lära sig mer om HTML5. Seminariet hade anordnats av Dataföreningen i Norr och framme vid föreläsarbänken stod den erfarne utvecklaren Magnus Thor från Cornerstone. Han inledde direkt med att fastställa att javascript vid sidan av HTML5 var den verkliga formeln för framtidens webb.

– Den stora fördelen är att ramverken är gratis och helt öppna. Ni kan dela saker med varandra i olika projekt och slipper uppfinna hjulet igen, menade Magnus Thor.

Fokus på HTML5

Halvdagsseminariet fokuserade på HTML5, både ur ett övergripande perspektiv och genom att dyka ner i vad tekniken kommer att innebära för webben. Här var geolocation, lokal lagring och realtidskommunikation i form av websockets några av nyckelorden. Dessutom omvandlades teorin i praktik genom några praktiska exempel.

HTML5-kurs i Skellefteå

Dagens kursdeltagarna kom främst från Tieto och Luleå tekniska universitet. Frågorna duggade allt tätare ju längre seminariet rullade på.

Något Magnus Thor poängterade vid ett flertal tillfällen var att utvecklare inte ska vara rädda för att ta sig an HTML5 trots att det fortfarande är långt kvar till en fullt fastställd standard.

– Beroende på vem man frågar kommer HTML5 inte vara helt standardiserat förrän antingen 2013 eller 2020. Ingen webbläsare har fullt HTML5-stöd i dag men det läggs ständigt till fler och mer funktioner, konstatera Magnus Thor.

Många använder gamla system

– Utveckla gärna och använd HTML5, men se samtidigt till att ha fallbacks för att täppa igen luckorna. Tänk på att många använder gamla system. Därför är det viktigt att hela tiden tänka bakåt, var några av Magnus Thors många råd till deltagarna.

Anledningen till att HTML5 har blivit så pass hett sägs bland annat bero på att dagens användare ställer betydligt högre krav på webben än tidigare och där kan HTML5 och de nya så kallade APIer som kommer med tekniken göra stor skillnad.

Några smakprov på hur HTML5 kan förenkla vardagen för en utvecklare och även höja produktiviteten visades också upp under seminariet. De som valt att även gå den efterföljande tvådagarskursen utlovades mer av den varan, där det skulle finnas gott om utrymme att laborera med HTML5 i praktiska exempel.

Uppskattat initiativ

Karin Ladås på Dataföreningen i Norr som samordnat det hela är mycket nöjd med uppslutningen, och det med goda skäl. Det första kurstillfället blev fullbokat och ledde till inte mindre än två extra kurstillfällen.

–  Jag gruvade mig faktiskt för att trycka på sänd-knappen när jag skulle skicka ut inbjudan till det andra kurstillfället, skrattar Karin som redan då misstänkte att platserna inte skulle räcka till. Mycket riktigt var det fullbokat redan 20 minuter senare.

Dataföreningen i Norr anordnar kurser lite nu och då – är alla lika populära?

– Vi har på senare tid sett en fantastisk ökning av intresset, vilket är väldigt positivt. Det är naturligtvis också ett tydligt tecken på att vi hittar rätt med de utbildningar vi anordnar, säger Karin Ladås.

Deltagarna sägs vara mycket nöjda med kurserna och uppskattar att de finns. Att företagen har tid och resurser att kunna skicka iväg sin personal på kurserna ser Karin naturligtvis också som en positiv trend.

Text och foto: Anders Magnusson