sliperiet140425_01.jpg
Glada över det stora intresset för Sliperiet och att verksamheten snart är i full gång. Från vänster Linnéa Dimitriou, konstnär och kreatör, Tapio Alakörkkö, verksamhetschef, Marlene Johansson, forskare och ledamot i Sliperiets styrelse, samt Kalle Hardell, vd för inkubatorn Uminova Expression.

Stort intresse för Sliperiet

Knökfullt var det på Sliperiet när många ville höra mer om 3D-skrivare och ny teknik, och mötet mellan det digitala och fysiska i nya lokalerna som växer fram på Konstnärligt Campus i Umeå.

I Scharinska träsliperiet, mitt i Konstnärligt campus, växer en helt ny mötesplats i Umeå fram. Här ska Sliperiet föra samman studenter, forskare och företag i helt nya konstellationer på ett för Sverige unikt sätt. Nyfikenheten inför det nya bygget är mycket stort och när Sliperiet, Umeå Marknadsförening och Umeå kommun bjöd in till frukostmöte för att berätta mer om verksamheten blev de 160 platserna fort uppbokade av intresserade.

– Andemeningen är att skapa nya möten mellan humanistiskt och naturvetenskapligt, mellan konstnären och ingenjören, mellan det digitala och det fysiska, säger Linnéa Dimitriou, konstnär och kreatör och en av presentatörerna under morgonträffen i de flexibla lokalerna.

Rörlighet och prototyper

Grundtanken med Sliperiet är rörlighet. Huset är mer gjort för prototyper och experiment än att företag ska ha sin permanenta produktion i huset.

Tapio Alakörkkö, verksamhetschef, berättade för de närmare 160 intresserade som kommit att huset ska rymma mycket avancerad teknik. Flera 3D-skrivare, portalfräsar samt laser- och vattenskärare kommer att finnas på plats när huset har sin officiella invigning i september 2014. Dessutom kommer det att finnas en studio för ljud- och filmproduktion samt en textilverkstad.

Men även om invigningen är några månader bort händer det saker i huset redan nu, fortsätter Tapio Alakörkkö. Inkubatorn Uminova Expression finns på plats, Interactive Institutes studio i Umeå flyttar inom kort in i lokalerna liksom Joyn Service Design och Kulturverket.

Flera arrangemang anordnas också redan i de flexibla lokalerna. Frukostklubbens arrangemang är ett, ett annat är Swedbanks Tillväxtdagarna som den 21 – 23 maj landar i Umeå med en mängd tunga företagsledare och politiker som Annie Lööf, näringsminister, Erik Ullenhag, integrationsminister, Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister, Peter Norman, finansmarknadsminister och Stefan Attefall, civil- och bostadsminister.

Men den stora invigningsveckan då allmänheten kan få prova all teknik i huset blir först efter sommaren.

– Tredje veckan i september räknar vi att det mesta är på plats. Då kommer vi också officiellt att inviga Sliperiet, berättar Tapio Alakörkkö.

Arrangörer för frukostmötet var Sliperiet vid Umeå universitet, Umeå Näringslivsservice och Marknadsföreningen i Umeå.Arrangörer för frukostmötet var Marknadsföreningen i Umeå, Sliperiet vid Umeå universitet samt Umeå Näringslivsservice. På bilden representerade av Nils Paulson, Tapio Alakörkkö och Linus Stark.Linnéa Dimitriou berättar om Sliperiet för en fullsatt lokal.

Hans Lindberg

Hans Lindberg, S-politiker i Umeå, var en av flera som tog chansen under frågestunden att få ställa frågor om Sliperiets kommande verksamhet.

 

Text och foto: Mikael Hansson