Personer som träffas under Styrelseakademien.
Johanna Engström, i mitten, medgrundare av startupbolaget Vkna, var en av entreprenörerna medkoppling till Uminova Innovation, som var med på Styrelseakademiens konferens.

Stort intresse för styrelsearbete

Styrelseakademien Norr firar 20 år som förening och fyller en av Nolias salar till sista plats. Uminova Innovation är med och informerar om skuggstyrelsearbete.

Intresset för styrelsearbete har blivit allt starkare när fler börjar förstå vad en stark styrelse kan bidra till för ett företag.

Att också utbildning i styrelsearbete är viktigt visade sig flera gånger under konferensen när Olof Degerfeldt, styrelseproffs och ordförande för Styrelseakademien Norr, delade ut ett flertal priser i form av styrelseutbildning. Det är också en röd tråd i det samarbete som Uminova Innovation har inlett med Styrelseakademien.

Styrelseutbildning för startupbolag

Det är ett samarbete som bland annat innebär att Olof Degerfeldt leder en styrelseutbildning som flera av startupbolagen inom Uminova Innovation deltar på.

– Allt fler startupbolag ser vikten av en stark styrelse som kan ta bolagets affärsidé till nästa nivå. Samtidigt växer intresset från erfarna personer inom näringslivet att bidra med sin kunskap till ett nytt och växande bolag. Det samarbete som Uminova Innovation och StyrelseAkademien gått in i sedan en tid tillbaka är därför något som kan gynna alla, menar Magdalena Lindström, affärsutvecklare vid Uminova Innovation.

Uminova Innovation är också en av sponsorerna för Styrelseakademiens konferens och förutom Magdalena Lindström fanns flera startupbolag som bland annat Mowida, Zlingit, Vkna och Handla.io på plats under dagen.

– Vi är här med vår monter för att knyta kontakt med personer som vill sitta i skuggstyrelser till våra startupbolag, säger Magdalena Lindström, i en paus mellan samtalen med intresserade som vill veta mer.

Magdalen Lindström vid Uminova Innovations monter på Styrelseakademiens styrelsedag.

Magdalen Lindström pratade om skuggstyrelsearbete vid Uminova Innovations monter på Styrelseakademiens styrelsedag.

Rådgivande roll

En skuggstyrelse har en rådgivande roll och ger företagarna möjlighet att få tillgång till kompetens inom olika affärsområden som kan gynna bolagets verksamhet. Tillgång till ett större nätverk, rådgivning och möjlighet till nya affärer är några av de positiva fördelar som personer i en skuggstyrelse kan dela med sig av och på så vis hjälpa entreprenörer att undvika fallgropar och ta sin affärsidé till nästa nivå.

Den rådgivande funktion som en skuggstyrelsemedlem har innebär att hen inte behöver ta något juridiskt ansvar för bolaget. Ett perfekt sätt för den som själv byggt bolag eller har vassa branschkunskaper att ”pay it forward”.

Talare under Styrelseakademiens konferens var Niclas Wikström, vd och medgrundare för kommunikationsbyrån Oh My, Liselott Törngren, kommunikationsstrateg och varumärkesspecialist inom Gullers Grupp, Carolin Runnquist, Swedbank, en av Sveriges främsta experter inom cybersäkerhet, samt Andreas Ekström, journalist och författare.