Michael Brandl
Michael Brandl blir Algoryx utsände i Tyskland när Umeåföretaget öppnar kontor i München.

Mångmiljonavtal för Algoryx som öppnar kontor i München

Algoryx öppnar kontor i München och skriver nytt stort avtal med tyska Rheinmetall för simulatorer inom industri och produktion.

Verklighetstrogna simuleringar har blivit en viktig del inom allt ingenjörsarbete. För Algoryx Simulations i Umeå innebär det en ökad efterfrågan på företagets teknik för simuleringar, inte minst för att kunna testa komplexa konstruktioner innan de driftsätts. Det ger ingenjörerna möjlighet att ta ut svängarna, utveckla och innovera mera offensivt utan att det medför risker.

För att möta efterfrågan på den europeiska marknaden öppnar Umeåföretaget i början av maj kontor i Tyskland. Det är Michael Brandl, forsknings- och utvecklingsingenjör, som lämnar Umeå för att bosätta sig i München och därmed komma närmare kunder och partners på kontinenten.

Tyskland är störst
– Tyskland är störst på kontinenten med bilindustrin och automationsindustrin vilket gör det spännande att finnas där, säger Michael Brandl, som själv ursprungligen kommer från München.

– Det blir lättare att träffa kunder och delta på mässor som Hannovermässan och Automatica i München i juni som är en av världens största mässor för robotik och automation, säger Michael Brandl.

Nytt stort avtal
Öppnandet av ett nytt kontor i München kommer lägligt i samband med ett stort avtal som Algoryx skrivit med tyska Rheinmetall, som är ett av de ledande företagen i världen inom simulatorer. Rheinmetall har den senaste tiden tagit hem flera mycket stora internationella affärer, bland annat kommer företaget att leverera träningssimulatorer för operatörer på mexikanska oljeplattformar till ett värde av över två miljarder kronor.

I det projektet använder Rheinmetall Algoryx teknik för fysiksimuleringar som en teknisk grund. Algoryx system, AgX Dynamics, för simulatorer av exempelvis kranar, hantering av fartygsankare och även fordon, ger lösningar där kravet på exakta, stabila och snabba fysiksimuleringar är stort.

Mångmiljonavtal
– Vårt avtal med Rheinmetall är ett mångmiljonavtal över tre år och ger goda återkommande intäkter. Långsiktigt återkommande licensintäkter är det viktigaste i vår affärsmodell. Dessutom växer vi med våra kunders tillväxt så alla våra avtal tecknas på en golvnivå och kan sedan bara växa, berättar Kenneth Bodin, vd för Algoryx.

– Vi räknar med ett antal nyanställningar baserat på detta och andra framgångar vi har nu och ska även flytta till större lokaler, fortsätter Kenneth Bodin och berättar att Algoryx i detta nu har en säljtjänst ute för rekrytering.

Nöjda över samarbetet
Från Rheinmetalls sida är man också mycket nöjd över samarbetet. Algoryx fysiksimuleringsteknik klarar av att lösa miljontals ekvationer i realtid, vilket gör det möjligt att simulera samverkande mekaniska komponenter i exempelvis stora marina system, såsom vajrar, kedjor, vinschar, ankare, kranar och motorer, något som gör det möjligt för Rheinmetall att få högre kvalitet i sin produkter för simuleringssystem till havs.

– Samarbetet med Algoryx har inneburit stor framgång för oss. Integrationen av Algoryx fysikmotor bidrar till en ny nivå av kvalitet för vårt system av maritima simuleringar. Den tekniska supporten från Algoryx hjälper oss också till en snabbare time-to-market för våra nya offshore simuleringssystem, säger Thomas Goldberg, projektledare, Maritime Simulation, Rheinmetall AG.