Storuman Årets stadsnät
Svante Granberg, Peter Persson och Magnus Andersson från Storumans kommun glada över priset som Årets stadsnät 2014. Foto: Annika Svensson.

Storuman prisas som Årets stadsnät

Storuman hyllas med priset Årets stadsnät 2014. Kommunens mål är att år 2020 ska 95 procent av hushållen ha minst 100 Mbit/sekund.

– SumNet har trots stor geografisk yta och glesbygd lyckats bygga ut sitt fibernät till en stor del av kommunens invånare. Tack vare en engagerad kommunledning och trots knappa resurser har de lyckats skapa ett nät i världsklass, säger Karin Ahl, nytillträdd ordförande i Svenska Stadsnätsföreningen, om SumNet som Storumans fibernät kallas.

Juryn skriver vidare i sin motivering
att Storuman har en sund verksamhet som går med vinst och en engagerad kommunledning.

Storumans kommun har som mål i sin bredbandsstrategi att år 2020 ska 95 procent ha minst 100 Mbit/sekund och 20 procent av dessa minst 1 Gbit/sekund.

– Hedrande och väldigt roligt att få uppskattning och pris för allt arbete som utförts. Nu ser vi fram emot att göra SumNet ännu bättre, säger Svante Granberg och Christer Norberg som arbetar med SumNet.

Umeå tidigare vinnare

Västerbotten har också tidigare hållit sig framme i tävlingen. 2012 var det UmeNet i Umeå som vann priset som Årets stadsnät.
Läs mer om utmärkelsen för Umeå.

Ett stadsnät är ett bredbandsnät som är lokalt etablerat, vanligen inom en kommun. Övervägande byggs stadsnäten baserat på fiberoptik, dvs. infrastruktur för bredband med mycket hög kapacitet och lång livslängd.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 31 mars, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

31 mars, 2015