Inför ProgrammeringsSM 2014
Fullsatt när Jimmy Mårdell, Spotify, besökte Umeå för att visa studenterna vilka sorts problemlösningar som krävs i programmeringstävlingen.

Studenter i hårdträning inför SM i programmering

När världens vassaste programmerare ska koras är konkurrensen stentuff. Nu övar Umeåstudenter för att ta sig långt i tävlingen, kanske ända till världsfinalen i Marocko i maj 2015.

SM i programmering
är första steget för att nå
delfinal i Europa
och därefter den hägrande världsfinalen i Marocko, maj 2015. Tävlingen
ACM International Collegiate Programming Competition
(ICPC) går ut på att vaska fram de absolut vassaste programmerarna bland främst universitetsstudenter, även om tävlingen är öppen för alla.

De som brukar gå längst i tävlingen är duktig problemlösare, stresståliga och som har förmåga att utnyttja hela laget, tre deltagare får vara med i varje team. Men övning krävs också, och för att ge Umeåstudenter möjlighet att träna har Jimmy Mårdell, programmerare från Spotify, bjudits in till Umeå för att visa dagens studenter vilken sorts problem som kan finnas i tävlingen.

Jimmy Mårdell är mycket erfaren programmerare. Tillsammans med Johan Lindström och Marcus Westerlund bildade han Umeålaget Coderunners som tog sig till världsfinalen 2001 i Vancouver där de placerade sig på en mycket hedrande 11:e plats.

Jimmy Mårdell har pluggat datavetenskap på Umeå universitet och själv tävlat aktivt i programmering under åren 1997-2006. Jimmy vann bland annat Programmerings-SM för Umeå universitet 1999-2001 och Google Code Jam 2003. 2010 vann han Spotify Programming Challange som ledde fram till hans nuvarande jobb. Jimmy var även lagledare för svenska gymnasielandslaget i programmering mellan 2002 och 2009.

Bättre ciceron kan Umeåstudenterna knappast få inför den nordiska deltävlingen som arrangeras 4 oktober. Träningstillfället i Umeå lockade många och arrangerades av Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet tillsammans med it-företagen Acino, Cinnober och CodeMill.

Inför ProgrammeringsSM 2014
Jimmy Mårdell gästade Umeå för att visa studenterna vilka problem de kan förvänta sig i SM i programmering. Jimmy i mitten tillsammans med arrangörerna Jenny Österlund, Acino, Emilott Lantz, CodeMill, Jimmy Mårdell, Spotify, Jonas Engman, Cinnober, och Tomas Forsman, Datavetenskap vid Umeå universitet.

 

Inför ProgrammeringsSM 2014
Jimmy Mårdell, skicklig programmerare från Spotify, berättade för Umeå studenterna vad som väntar dem i SM i programmering.

 

Inför ProgrammeringsSM 2014
Intensivt lyssnande på vad som väntar i programmeringstävlingen.

 

Inför ProgrammeringsSM 2014
 

Text: Mikael Hansson, Foto: Jon Hollström