Tobii besöker Umeå
Johan Bouvin från Tobii hälsade på hos Interactive Institute i Umeå som använt teknik för ögonstyrning från Tobii. På bilden tillsammans med Björn Yttergren, Ru Zarin, Ambra Trotto och Nigel Papworth.

Styr datorn med ögonrörelser

– Vi tror på en värld där ögonstyrning är en naturlig del av vardagen, det är vår vision, säger Johan Bouvin från Tobii när han möter företagare och studenter i Umeå för att berätta om hur ögonrörelser kan styra datorer.

I InfoTech Umeås föreläsningsserie var Johan Bouvin en intressant gästföreläsare som under en dag i Umeå fängslande berättade för företagare och studenter om den teknik som Tobii tagit fram för att styra datorer med ögonrörelser, så kallad eyetracking.

Inte minst funktionshindrade har fått helt nya möjligheter i vardagen genom att de med Tobiis teknik kan styra datorer för att exempelvis kunna kommunicera lättare med andra. Tekniken har också använts för att analysera hur personer tittar på webbsidor och reklam.

Ögonstyrning inom fem år i vardagen

Men Johan Bouvin menar att vi inom de närmaste åren kommer att möta ögonstyrning av datorer inom många fler områden i vårt vardagsliv. Tekniken kommer rent av att bli ett fundament i nästa generations naturliga användargränssnitt. Vi står inför en revolution i vårt sätt att interagera med datorer, hävdar Tobii.

– Inom fem år kommer du att kunna köpa datorer med ögonstyrning. Det är en cool teknik, säger Johan Bouvin, men samtidigt betonar han att det inte bara är en fräck teknik utan att människors värld kan bli helt förändrad med stöd av tekniken.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda produkter till funktionshindrade som för första gången får möjlighet att kommunicera med andra och kanske säga ”Jag älskar er” till sina föräldrar, menar Johan Bouvin och berättar hur företaget med stöd av logopeder byggt en teknik som gör det möjligt att förvandla funktionshindrades ögonrörelser till talat språk.

I samband med föreläsningen på Folkets hus fick deltagarna även pröva på tekniken i ett spel som helt styrs enbart med ögonrörelser.

Förutom föreläsningen besökte Johan Bouvin också Interactive Institute på Konstnärligt Campus som under vintern tagit fram en prototyp där de kombinerat Tobiis eyetracking-teknik med en kamera som styrs av gester, se filmen längst ner på sidan.

Tobii besöker Umeå
Ögonstyrning av datorer fascinerade deltagarna på Johan Bouvins föreläsning.

Tobii besöker Umeå
Jonas Andersson, Tactel, och Kenneth Bodin, Algoryx, har roligt under föreläsningen om eyetracking.

Tobii besöker Umeå
Samtal om visioner och ögonrörelser, här med Lucia Jonsson från Algoryx, och Derny Häggström, Oryx.

Tobii besöker Umeå
Johan Bouvin, Tobii, har varit med ända från tidig början av företaget Tobiis framväxt och kunnat se medarbetarstaben växa från ett tiotal till nu närmare 300 anställda. 

 

Nedan visar en film från Interactive Institute Umeå hur de använt sig av teknik för ögonstyrning från Tobii.

 

Text och foto: Mikael Hansson