Geek Umeå
Tre av fem styrelsemedlemmar från Geek Girl: Emma Ewadotter, Unn Swanström och Ingela Hjulfors Berg.

Succé för Geek Girl Meetup

Det blev succé med över 80 tjejer i lokalen när Geek Girl Meetup ordnades för första gång i Umeå. Nätverket lockar tjejer som är intresserade av programmering, webb, design, digitala och sociala medier.

Året 2008 startades Geek Girl i Stockholm när några kvinnor inom den tekniska industrin på olika sätt kände att det behövdes en mötesplats för tjejer. Sedan starten har nätverket spridit sig och finns nu i London, Köpenhamn och ett mindre initiativ i Sydamerika. I Sverige finns förgreningar ut till Göteborg, Öresund och nu även i Umeå.

Ljus framtid

Framtiden för Geek Girl ser väldigt ljust ut, enligt Emma Ewadotter, en av sex ansvariga för
Geek Girl Meetup Umeå.

– Jag tycker det ser jäkligt bra ut, detta nätverk ägs inte av en specifik person utan det är ett koncept alla får adoptera, överallt i världen. Det är ett juste koncept för det bygger på vad som redan finns. Det behöver inte hyras in eller flygas hit en massa smarta människor, eftersom de redan finns här, det gäller bara att hitta och lyfta fram de lokala kompetenserna, säger Emma Ewadotter.

Kvinnor inom IT

Varför det finns så få kvinnor inom IT kan bero på en kombination av orsaker, en kan vara att kvinnor inte uppmuntras lika mycket som män att sysselsätta sig med tekniska uppgifter.

– Det är en jättesvår fråga, om det fanns ett enkelt svar på den hade nog någon annan än jag kunnat smacka fram den, säger Emma Ewadotter.

– Killar fostras kanske att vara mera tekniskt sugna och hungrigt nyfikna på att bryta ner grejer eller bygga upp prylar i högre grad än tjejer. Sedan får man diskutera saker som hur utbildningar presenterar sig för potentiella studenter, hur företag tar emot dem som är nya i branschen och så vidare. Helt enkelt är det många faktorer som kan tänkas spela in, fortsätter Emma Ewadotter.

På frågan om hur IT-branschen skulle påverkas av fler tjejer svarar Emma Ewadotter att IT-branschen inte skulle bli mjukare och mysigare för att det finns fler kvinnor med i bilden, den skulle bara bli bättre på att spegla sina användare och sina kunder samt den mångfald som finns där. Det tror hon att branschen har massor att vinna på.

Talare under Geek Girl

Med som föreläsare under den första träffen på Geek Girl Meetup Umeå var Sofie Edvardsson från Soja Film, som talade om sitt projekt Hammock Sessions – en musikalisk videoblogg, Lilian Johansson webbstrateg från Skellefteå berättade hur man bygger en vettig webbstruktur, Charlotte Wiberg från Creative Camp talade om hur man kopplar samman IT och idrott och Elin Tjerngren från Hello Future som talade om HTML5 – den nya webbtekniken.

Geek Girls Umeå
Några föreläsare och styrelsemedlemmar från första träffen med Geek Girl Meetup Umeå. Från vänster: Ingela Hjulfors Berg, Emma Ewadotter båda styrelsemedlemmar i Geek Girl, Lilian Johansson, webbstrateg från Kalix, Unn Swanström, läser till civilingenjör i interaktionsdesign vid Umeå universitet och också styrelsemedlem i Geek Girl, Elin Tjerngren från Hello Future i Skellefteå samt Sofie Edvardsson från Soja Film i Umeå.

Text och foto: Maria Molander