Django Girls hos Codemill i Umeå.
Några av deltagarna när Django Girls anordnades av Codemill i Umeå var Päivi Suomela, coach, Dohee Kim från Sydkorea, Flavia Kazibwe från Uganda och Therese Danley från Finland.

Succé när kvinnor lär sig programmera

Det blev stor succé när ett 30-tal kvinnor fick lära sig programmera under en heldag i Umeå. Förhoppningen är att några vill gå vidare och utbilda sig till utvecklare.

– De är sjukt duktiga. Det går så himla bra, utbrister Annica Lindström där hon sitter med några av deltagarna som lär sig programmera.

Annica Lindström är en av arrangörerna från it-bolaget Codemill som tillsammans med internationella rörelsen Django Girls bjuder in till en workshop i Umeå där kvinnor får lära sig programmera. Hela it-branschen lider stor brist på utvecklare och inte minst kvinnor är efterfrågade, men alltför få går på utbildningarna. Ett av målen med den workshop som anordnades i Umeå under lördagen är därför att locka några att fortsätta utbilda sig till programmerare.

– Det är jättesvårt att hitta kvinnor som är utvecklare så vi tänkte att vi kan göra en insats för att få fler till branschen.

– Vi har ungefär 30 deltagare med på workshopen och vi är tolv coacher med tre deltagare i varje team. Här får de lär sig programmera, från första kodraden till dess att de har en blogg upplagd på internet, säger Annica Lindström.

Stort intresse

Inför workshopen har Codemill gått ut till högstadieskolor, gymnasieskolor och universitet för att locka flickor och kvinnor att anmäla sig. Intresset visade sig vara mycket stort.

– Vi fick in jättemånga ansökningar, över 60, så vi var tyvärr tvungna att ta bort några, men vi hoppas på att kunna köra ett till event, säger Annica Lindström om workshopen som har stort internationellt deltagande.

– Det är personer från tio olika länder här, så vi får prata mycket engelska. Det är också blandad ålder, den yngsta är 15 och den äldsta är 40, berättar Annica Lindström.

Iza Hedlund från Umeå, till vänster, är en av deltagarna på Django Girls i Umeå. I mitten IdaMaria Harnesk, coach från Codemill, och till höger Viyan Ateaa, som också var en av deltagarna under dagen.

Iza Hedlund från Umeå, till vänster, är en av deltagarna på Django Girls i Umeå. I mitten IdaMaria Harnesk, coach från Codemill, och till höger Viyan Ateaa, som också var en av deltagarna under dagen.

Vill fortsätta till datavetenskap

En av de yngsta på plats är Iza Hedlund. Hon läser teknik på Dragonskolans gymnasium och har redan sitt mål färdigt.

– Jag ska direkt efter gymnasiet fortsätta på universitetet och läsa datavetenskap eller något liknande program, säger hon. Här på Django Girls har hon IdaMaria Harnesk som coach, en av de anställda på Codemill.

Internationell grupp

Vid en station lite längre bort är Päivi Suomela instruktör och coach. Hon kommer ursprungligen från Finland men arbetar idag som utvecklare i England och är aktiv inom Django Girls.

– Vi är tre från Django Girls som kommit hit idag, två från Storbritannien och en från Frankrike, säger Päivi Suomela.

– Det är viktigt att få fler kvinnor att börja koda. Här får de lära sig att bygga en egen webbsida och lära sig nya saker. Jag började själva lära mig under en Django-workshop i London. Sedan fortsatte jag att lära mig på egen hand och så småningom blev jag utvecklare. Idag arbetar jag i Sheffield i England på ett it-företag, berättar Päivi Suomela.

Instruktionerna som deltagarna följer är framtagna av Django Girls, och väl beprövade i många länder. Django är ett ramverk för programmering som bygger på kodspråket Python. Samma dag som arrangemanget genomförs i Umeå anordnas det också på ytterligare tio ställen runt om i världen. Men på svensk mark var det premiär när Django Girls kom till Umeå och Codemill.

Full koncentration när Annica Lindström från Codemill, i mitten, vägleder Sandra Alfredsson och Kim Nguyen i kodning.

Full koncentration när Annica Lindström från Codemill, i mitten, vägleder Sandra Alfredsson och Kim Nguyen i kodning.