Pepp inspirerar unga tjejer att vilja bli ingenjörer.
Här är några av studenterna som vill peppa unga tjejer att bli ingenjörer. Från vänster Gabriella Kämpe, Stina Olofsson, Anna Päärni, Martin Lundquist, Sandra Waldenström, Cornelia Damber Håkansson och Maja Andersson, som alla läser till ingenjörer på Umeå universitet.

Superpepp för unga tjejer att bli ingenjörer

Det är pepp ända upp i taket och en galet rolig kväll när ingenjörsstudenter från Umeå universitet träffar unga gymnasietjejer för att inspirera dem att vilja bli ingenjörer.

Mentorsprogrammet Pepp har just startat. Under ett år ska gymnasietjejer få följa var sin mentor för att inspireras till att vilja bli ingenjörer. Bakom initiativet står studenter vid Umeå universitet som själva ställer upp som mentorer för att visa att ingenjörsjobb ger en kreativ rolig yrkesbana.

Den här första kvällen är det kick off i IT-företaget Codemills lokaler på Haga i Umeå. Ett långbord har dukats upp med härliga smoothies och gott fika. Runt bordet sitter nio gymnasietjejer från olika teknikprogram tillsammans med var sin mentor, alla av dessa är ingenjörsstudenter från universitetet. Så här första kvällen bir det mycket lära känna varandra och många skratt när var och en ska berätta om vem de är.

Superpepp
– Det är superpepp här ikväll. Lite oroliga har vi varit för om vi ska få ihop nog många. Men det här är ju fantastiskt med nio gymnasietjejer som nu får var sin mentor, säger Cornelia Damber Håkansson, som ingår i projektgruppen för Pepp.

Under hela 2016 kommer gymnasietjejerna, som kallas adepter, att regelbundet få träffa var sin mentor. Dessutom blir det fem gemensamma event då alla möts, gärna tillsammans med företag.

– Vi kommer att ha kontakt med olika företag som adepterna får träffa. Så vi söker just nu fler företag som vill hänga med på tåget, säger Cornelia Damber Håkansson.

Välja bli ingenjör
Pepp är ett initiativ som finns i Umeå, Stockholm och Göteborg. Det är en frivillig ideell rörelse som syftar till att få fler gymnasietjejer att välja inriktningen ingenjör när de kommer till universitetet. Ett viktigt val som Cornelia och de övriga i projektgruppen vill stötta.

– Vi är ganska få tjejer som läser till ingenjör och det är alltför få ute i arbetslivet. Det behövs fler tjejer för att det ska bli ett bra arbetsklimat, därför är vi så taggade på detta.

Cornelia Damber Håkansson är själv helnöjd med sitt val att läsa till ingenjör inom interaktion och design.

– Som ingenjör kan man göra nästan vad som helst, det finns stor plats för kreativitet och det finns jättebra med jobb, det är också en viktig anledning, säger hon.

Intresset från ingenjörsstudenterna för Pepp har varit mycket stort. Faktiskt så stort att det är långt fler som vill vara mentorer än antalet anmälda gymnasietjejer. Vilket i och för sig kan vara positivt. För de unga tjejer från gymnasiet som valt att vara med i Pepp får på så sätt möta många studenter som valt att vilja bli ingenjörer.

Nu väntar ett år av inspiration och fördjupad inblick i hur det är att läsa på universitetet och hur det är att bli ingenjör.

Fakta om Pepp:
Pepp är ett mentorsprogram som riktar sig till tjejer på gymnasiet som får möjligheten att prata om allt mellan himmel och jord med en egen mentor, en ingenjörsstuderande tjej från KTH, Chalmers Tekniska Högskola eller Umeå universitet beroende på stad. Utöver mentorskapsträffarna anordnar Pepp inspirationskvällar där det bjuds på en inblick i vad en ingenjör kan göra efter studierna, väntade och oväntade roller, genom samarbete med olika företag och inspirerande talare. Mentorskapsprogrammet finansieras genom ideellt arbete och företag som tror på betydelsen av att fler tjejer upptäcker ingenjörsvärlden.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 17 mars, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

17 mars, 2016