Max Tegmark, till höger, menar att Sverige kan ta ledningen i frågan om AI, moral och etik. Här på Sime i samtal med Ola Ahlvarsson, moderator för teknikkonferensen Sime.
Max Tegmark, till höger, menar att Sverige kan ta ledningen i frågan om AI, moral och etik. Här på Sime i samtal med Ola Ahlvarsson, moderator för teknikkonferensen Sime.

Sverige kan visa vägen inom etik och AI

Max Tegmark, omtalad för sina tankar om artificiell intelligens, menar att Sverige kan ta en ledande roll inom AI, moral och etik.

Alla stolar upptagna och människor stående överallt, i flera led trängs de mot väggarna. Professor Max Tegmark är i stan och teknikkonferensen Sime i Stockholm är överfull med folk angelägna om att få lyssna på den välkända svenska-amerikanske fysikern, kosmologen och författaren till Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence.

Max Tegmark flyttade från Sverige 1990 och är idag professor vid Massachusetts Institute of Technology och vetenskaplig chef för Foundational Questions Institute. Men han är ofta tillbaka i Sverige och när han nu sitter avslappnad och tillbakalutad i en fåtölj på scenen på Sime hävdar han att Sverige kan ta ledningen inom moraliska och etiska frågeställningar kring artificiell intelligens.

Ett samhälle gott för alla

– Jag tycker att Sverige har en fantastisk och unik tradition. Vi är det land som är banbrytande inom teknik som gör gott. Efter Andra världskriget sa vi att vi skulle bygga ett land som verkligen gör samhället bättre för alla.

Sverige kan visa vägen

– Låt oss också göra det nu med artificiell intelligens. Sverige kan vara det land som definierar Välfärd 3.0. Sverige kan vara en moralisk ledare som identifierar alla de stora sakerna vi måste göra, fortsätter han.

Max Tegmark betonar att det är dags att höja ambitionsnivån och använda AI för att revolutionera utbildning, tillverkning, hälso- och sjukvård och lyfta välfärd till nästa nivå.

– Hur kan vi använda AI för att skapa ett samhälle som verkligen blomstra i ordets rätta bemärkelse? Jag skulle verkligen vilja se Sverige visa vägen här, säger han.

Gott och ont

Han understryker att AI och teknik kan användas både för bra och dåliga saker.

– AI är inte ond. Tekniken är inte ond. Men tekniken är inte heller god. Den är neutral. Det är som med eld. Är eld bra eller är det dåligt? Är du för eller mot eld?

Det handlar alltså inte om att sätta en stämpel med ont eller gott på tekniken. Det vi måste förstå i takt med att artificiell intelligens blir allt mer omfattande är att vi måste välja hur vi ska hantera den.

– Idag är AI fortfarande begränsad. Maskiner kan vara mycket bra på att multiplicera siffror, komma ihåg stora databaser eller göra mer sofistikerade saker som sätta diagnos på prostatacancer. Men allt detta är begränsat.

Detta kommer att förändras över tiden, betonar Max Tegmark. Det kommer en framtid när vi har en högre nivå av artificiell intelligens eller till och med en superintelligens som ligger långt bortom vad vi har sett idag.

– Jag tycker inte att det är viktigt att sätta ett datum för när det kommer att hända. Det viktiga är att vi måste börja förbereda oss, säger Max Tegmark och pekar på flera frågor vi måste ta itu med.

– Hur lär vi maskinerna skilja på vad som är rätt från fel? Hur lär vi maskiner förstå våra mål? Hur ser vi till att de inte är buggiga och går att hacka, utan är tillförlitliga och säkra? Flera av dessa frågor är svåra, så vi måste börja ta i dem redan nu, säger Max Tegmark.

– Det finns så många möjligheter på denna planet med AI. Varför ska vi låta folk svälta? Eller varför ska vi acceptera obotlig cancer? Det finns inget som är obotligt, det är bara att vi ännu inte har varit tillräckligt kloka för att ta reda på hur vi kunde bota det. Eller klimatförändringar, tekniken kan utan tvekan hjälpa oss med lösningar, säger Max Tegmark, innan han avslutar samtalet och skyndar sig till en annan session på konferensen.

Att frågorna väcker många tankar hos publiken märks tydligt. Det här är något som många inom techbranschen kommer att vilja fortsätta brottas med också under kommande dagar.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Mikael Hansson

Publicerad: 15 november, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Mikael Hansson

15 november, 2018