Umeå IT-konferens
Örjan Larsson, Blue Institute, och Emanuel Dohi, Dohi Sweden, två av föreläsarna på Umeå it-konferens som talade om digital utveckling och industriell revolution.

Heta teknikbolag hyllas

Tre bolag från Umeå och ett från Luleå fanns med när Computer Sweden avslöjade vilka 50 företag som kommit med på HIT-listan över Sveriges hetaste teknikbolag.

Att komma med på listan ger synlighet och kan ses som ett betyg på att företagen går bra.

– Det här är uppmuntrande, det boostar energin för hela företaget, utbrister Hans Samuelsson, vd för
Mindspace, på plats i Computer Swedens lokaler när HIT-listan 2014 presenteras.

Förutom Mindspace återfinns även Umeåföretagen
Limes Audio
och
Trimma
med på listan, samt från Luleå
Netrounds

Hype, innovation och tillväxt

Tre kriterier ryms bakom Computer Swedens HIT-listan. Det första är hype, det ska vara bolag som det pratas om och som är populära. Det andra är att det ska finnas en innovationsnivå och teknikhöjd i bolagen. Det tredje är att det ska finnas tillväxt, omsättningen ska öka år efter år och företagen ska skapa långsiktigt värde.

– Vi gillar ny teknik, innovationer och att företag skapar värde och arbetstillfälle, förklarar Jörgen Lindqvist, chefredaktör på Computer Sweden, när han inleder utdelandet av HIT-listans priser.

– Ni är med och höjer tekniknivån i Sverige vilket är bra för klimatet som nya bolag jobbar i, fortsätter han och riktar sig direkt till representanterna från de 50 bolagen som rankats på listan.

Avancerad teknik

Vad är det då som gör att just dessa bolag valts in på HIT-listan?

– Bakom Limes Audio finns ett väldigt tekniskt avancerat duktigt gäng som vunnit flera stora kontrakt med ledande internationella bolag. Vi har bara sett början, säger Jan Snygg, styrelseordförande i Limes Audio, som genom åren haft gott stöd av Uminova Innovation som ett inkubatorföretag.

– Vi har en unik mjukvara och den bästa som finns om du ska ha en tvåvägskommunikation över högtalare. En väldigt bra produkt, sammanfattar Tord Nybleus, sälj- och marknadschef på Limes Audio.

– Vi har haft en jämn och bra tillväxt och har ökat vårt värde genom jämn tillväxt och vi har ett sunt och bra företagsbygge i botten, säger Hans Samuelsson, vd på Mindspace.

Spelutvecklare vinnare

De tre vinnarna på årets HIT-lista blev Mag Interactive, med bland annat ordspelet Ruzzle, Zenterio, som utvecklar operativsystem för tv och interaktiva digitala tjänster, samt Quickspin, som utvecklar mjukvara för kasinospel.

På plats 11 kom Netrounds Solutions från Luleå med sin molntjänst för övervakning av nätverk.

Limes Audio hamnade på plats 21 med sin lösning för högtalande kommunikation, inom till exempel smarttelefoner, surfplattor, videokonferenssystem och smart-tv.

På plats 39 hamnade Mindspace med audiovisuella lösningar och på plats 40 kom Trimma som utvecklar beslutsstödsverktyget Insikt.

Se listan över alla 50 på HIT-listan 2014.

Text och foto: Mikael Hansson