Mattias Sundling
T3 bygger upp ett datacenter och värvar internationelle experten Mattias Sundling, som rankas som en av de främsta i världen inom virtualisering och VMware-området.

T3 värvar världsledande expert till nytt datacenter

Umeåföretaget T3 firade nyligen 50 000 bredbandskunder. Nu värvas internationelle experten Mattias Sundling för att bygga upp ett datacenter med molntjänster för mindre företag.

– Vi vill bredda oss, vi växer redan snabbt inom bredband och ser det här som nästa steg i att bredda företaget, säger Mattias Sundling, nyanställd affärsområdeschef för T3:s satsning på datacenter.

Mattias Sundling klev på T3 i somras, och kan ses som en mycket stark värvning. Han rankas som en av de absolut främsta experterna i världen inom virtualisering och VMware-området, har ett mycket stort nätverk och har deltagit som föreläsare på många internationella konferenser genom åren.

Mattias Sundling är Umeåbo, har tidigare arbetat för Martinsson, Atea och Systeam, men har under de senaste åtta åren jobbat för internationella bolag som Vizioncore, Quest Software, Dell Software och nu senast startup-bolaget Nutanix från Silicon Valley som 2014 värderades till 2,2 miljarder dollar.

Enklare serverlösningar

På Nutanix bidrog Mattias Sundling till att ta fram teknik för att samköra lagring av data med serverlösningar på ett enklare sätt.  Det hela har liknats vid en iPhone för servrar, att handhavandet blir mer intuitivt i en samlad lösning och att uppgraderingar av systemet kan ske med ett enda klick.

Fördelarna är många, enligt Mattias Sundling. Det fysiska utrymmet som krävs är mycket mindre samtidigt som kapacitet, prestanda och tillförlitligheten ökar.

I Sverige var Mattias Sundling med om att föra in Nutanix teknik till bolag som Swedbank och LKAB men även till T3 i Umeå. Bekantskapen med T3 innebar att det blev naturligt för honom att ta klivet över till Umeåföretaget för att fortsätta bygga ut T3:s molntjänster.

Virtuella maskiner

I T3:s nya datacenter är server och lagring integrerat i Nutanix och nätverket knyter samman alla noder till ett integrerat kluster för virtuella maskiner. Med den nya utrustningen, som levererades av Layer 8, har T3 reducerat utrymmet med över 65 procent (från 12U till 4U), minskat energiförbrukning med 60 procent, skapat en bättre redundans och betydligt enklare administration.

– Vi har redan närmare 100 kunder i vårt datacenter där vi främst jobbar mot små och medelstora företaget i hela Sverige. Vår fördel är att vi kan garantera bredbandsleverans ända från kunden in till vår serverhall, menar Mattias Sundling.

– Det innebär att våra företagskunder nu kan lägga hela sin it-miljö i vår serverhall, fortsätter Mattias Sundling, som uppskattar att vara med och bygga upp något helt nytt, inte minst eftersom han ser sig som både säljare och teknisk expert.

Jobba med Umeå som bas

De skarpa internationella erfarenheter som han tar med sig hem till Umeå vill han nu göra till en tillgång för T3:s satsning på datacenter. Att han dessutom får jobba med Umeå som bas, är ett mycket stort plus, menar han.

– Jag har legat på över 100 flyg per år men med en bebis hemma är det inte så bra, säger Mattias Sundling som nu bättre kan kombinera yrkeslivet med familjens vardag.

Text och foto: Mikael Hansson