Caicla berättar om sin affärsmodell för källsortering vid Business Innovation Day i Sundsvall. Grundarna är Isak Björnström och Pontus Persson. Bilden från ett tidigare tillfälle när de hyllades av North Sweden Cleantech.
Caicla berättar om sin affärsmodell för källsortering vid Business Innovation Day i Sundsvall. Grundarna är Isak Björnström och Pontus Persson. Bilden från ett tidigare tillfälle när de hyllades av North Sweden Cleantech.

Tar källsortering till affärsdag

Umeåföretaget Caicla har samlat in mer än samlat in mer än 16 ton i källsortering från hushåll. Sin affärsmodell berättar de om på Business Innovation Day i Sundsvall.

Den 22 november samlas ett tjugotal företagsledare och representanter från näringslivet tillsammans med Mittuniversitetets forskare i Sundsvall för att hitta lösningar på företagens utvecklingsfrågor. Detta sker under Business Innovation Day som arrangeras för fjärde året i följd.

Ett av företagen som medverkar i år, är Caicla AB som finns i Sundsvall, Umeå och Timrå. Företaget fick sin start vid inkubatorn BIC Factory och arbetar med en enklare och smartare lösning för att återvinna mer material och vänder sig till både privatpersoner och företag.

16 ton källsortering

−Business Innovation Day är klockrent för vår del. Idag erbjuder vi ett system för att lagra och frakta källsorterat material från hemmet till återvinningen. Vi har varit igång i ett år nu och samlat in mer än 16 ton källsortering! Vår utmaning ligger i att vidareutveckla den teknik vi använder och vi ser fram emot att få diskutera fram en lösning med Mittuniversitetets forskare, säger Pontus Persson, VD Caicla AB.

Genom åren har närmare 40 organisationer fått hjälp av forskare vid Mittuniversitetet med sina utmaningar. Av dessa har mer än hälften hittills gått vidare till forskningssamarbeten, medan andra fått nya lösningar att arbeta vidare med.

− Vi möter olika utmaningar varje år och det är alltid lika stimulerande att medverka i diskussionerna med företagen kring deras produkter och tjänster. Vår uppfattning är att dagen, i högsta grad, bidrar till att utveckla nya idéer och samarbeten, säger Mattias O´Nils, professor och forskningsledare vid STC.

Det är Mittuniversitets forskningscenter STC och FSCN som arrangerar Business Innovation Day tillsammans med innovationsmiljöerna Fiber Optic Valley, Åkroken Science Park och Processum. Företagen anmäler utmaningar som de vill ha hjälp med att lösa och få ett forskningsperspektiv på. Utmaningarna matchas ihop med universitetets forskare och sedan arbetar de gemensamt i workshops för att lösa utmaningarna. Läs mer här: www.businessinnovationday.se