András Gorzsás
András Gorzsás, forskare vid Institutionen för kemi på Umeå universitet, står bakom startup-företaget Arboxa med en av idéerna som tagit sig till regionfinal i Venture Cup.

Tävlar med metod för bättre skogsavverkning

Med en ny metod kan träd kontrolleras redan i skogen om det håller måttet för avverkning. Startup-företaget Arboxa är med i Venture Cups startup-tävling med sin idé.

Enbart i Sverige avverkas 70 miljoner kubikmeter virke varje år, virke av olika kvalitet. Idag sker kvalitetskontrollen först på produktionsanläggningar vilket medför att träd av dålig kvalitet avverkas och transporteras i onödan.

Startup-företaget Arboxa kan ha lösningen på detta kostsamma problem.

András Gorzsás, forskare vid Institutionen för kemi på Umeå universitet, står bakom en av idéerna som tagit sig till regionfinal i Venture Cup. Med sin idé om en ny metod för kvalitetskontroll av träd vill han förändra skogsindustrin.

– Det är ett enkelt koncept med positiv påverkan på hela kedjan i skogsbruket, både i form av pengar och miljöpåverkan. Det är verkligen en win-win-situation för alla inblandade, från skogsvård till avverkning, från transport till produktion baserad på skogsråvara, säger András Gorzsás.

Idén innefattar två olika enheter för kontroll som just nu är under utveckling; en handhållen enhet för skogsförvaltare och en enhet för montering på skördaraggregat. Enheterna ger kvalitetsmått baserad på kemisk sammansättning i trädet, som till exempel närvaro av röta och mängden av viktiga föreningar såsom cellulosa. På så vis kan trädens kvalitet kontrolleras på plats i skogen och onödig avverkning och transport undvikas.

Om András Gorzsás blir vinnare eller inte får vi veta på Venture Cups regionfinal den 18 maj.