Moderator för TEDxUmeå 2018 var författaren och inspiratören Christina Rickardsson.
Moderator för TEDxUmeå 2018 var författaren och inspiratören Christina Rickardsson.

TEDxUmeå fortsätter utmana

Magi, stomioperation och Hong Kongs bultande startup-kultur. Bredden är stor när TEDxUmeå arrangeras för femte gången.

TEDxUmeå 2018 börjar stort. På scenens filmduk visas några snabba bilder från när författaren och Umeåkändisen Christina Rickardsson blir första svenska kvinna att hoppa fallskärm från 10 000 meter. Syrgasmask på och fartvind som tjuter i kamerans mikrofon. Så släcks filmen och plötsligt flyger Christina Rickardsson i egen hög person ner från någonstans under taket, fastsatt i en av Norrlandsoperans säkerhetslinor.

Oväntat och oprövat

TEDxUmeå vill gärna stå för det oväntade, det oprövade och gränsöverskridande. Här ska finnas mångsidighet, bredd och en rejäl dos bångstyrighet med talare som kliver över gränser och inspirerar med starka idéer. Det slår dagens moderator Christina Rickardsson fast när hon intar scenen och det ska dagens alla talare stå för när de möter de närmare 400 deltagarna i publiken.

Under dagen får publiken lyssna till ett stort antal talare. Här finns magikern Caroline Ravn som med stor lust och inspiration berättar om kärlen till sin konst och sitt artisteri och om hur hon allt sedan barndomen fascinerats av möjligheten att med illusion vrida och vända på verkligheten.

Stina Hägglund tar upp vikten av att acceptera olikheter genom berättelsen som sitt liv som stomiopererad med påse på magen medan Fredrik Lindgren ger en inblick i livet som kulturbyråkrat bortom det förutsägbara.

Internationell startup-värld

Därefter tar interaktionsdesigner Johan Persson vid för en inblick i den innovationskultur och startupvärld som vuxit fram i kinesiska The Greater Bay Area, där Hong Kong och flera andra mångmiljonstäder vuxit fram till en internationell hubb.

– Nyckelfaktorer för framgång i ett sådant innovationskluster är innovativa människor som arbetar i nätverk, allt från finans till hälsovård, förklarar Johan Persson och berättar vidare hur han valde att åka till denna region för att kunna växa tillsammans med den.

– Förändring kommer snabbt och Kina kommer att bli en av starkaste pelarna i framtiden, fortsätter Johan Persson.

– Vi står alla inför stora förändringar. Vi måste alla, var vi än är, ta tag i de möjligheter till förändring som vi ser. Var flexibel och ha ett öppet sinne, hälsar Johan Persson innan han hastar av scenen för att hinna med ett plan som ska ta honom vidare ut i världen för att slutligen nå Hong Kong.

I publiken under TEDxUmeå fanns bland annat Mattias Johansson, Anna Alnefelt, Anton Wiesler, alla Thnx Innovation, Simon Nordberg, Childrens House, och Fredrik Johansson, Thnx Innovation.

I publiken under TEDxUmeå fanns bland annat Mattias Johansson, Anna Alnefelt, Anton Wiesler, alla Thnx Innovation, Simon Nordberg, Childrens House, och Fredrik Johansson, Thnx Innovation.

Vill bli utmanad

I publiken finns bland annat Simon Nordberg, ägare av leksaksvaruhuset Childrens House. Han berättar i en paus att han kommit till TEDxUmeå för att lära sig nya saker och bli utmanad, inte minst inom sin egen verksamhet handeln.

– Inom handeln sker just nu en av de största strukturomvandlingar som vi någonsin sett. Den första var när köpmansdisken byttes mot snabbköpet. Sedan kom betalkortet. Men det som kommer starkt idag är e-handeln och det digitala samhället med helt nya affärsmodeller, säger Simon Nordberg.

– Det finns inga planer idag som håller flera år. Du måste vara oerhört snabbfotad, fortsätter han.

Simon Nordberg är på plats tillsammans med ett helt gäng från startup-bolaget Thnx Innovation. Anna Alnefelt, agil ledare, instämmer med Simon Nordberg:

– Vi vill vara här för att få inspiration och vidga vyerna. Det är så breda talks här och precis som TEDxUmeå vill vi bidra med nytänkande och hjälpa de som vill vara snabbfotade som Simon att ta fram digitala möjligheter.