TEDxUmeå
Årets TEDxUmeå serverade en särskild blåbärsdricka, Brainberry Craft Soda, från Norrland 2.0 och Beer Studio, något som trion Klara Kröger Nygren, Jonas Engman och Hans Sjöberg från Cinnober uppskattade.

TEDxUmeå står upp för sanningen

400 besökare och slutsålt. TEDxUmeå är minst sagt populärt när det för fjärde året i följd arrangeras i Umeå.

Temat för årets TEDxUmeå är Truth and Dare, ett tema som de 15 talarna tar upp på olika sätt när de berör sanning och fakta och modet att våga leva hållbart och rättvist.

Klara Johansson som forskat tillsammans med Hans Rosling öppnade talarlistan med att ta upp Roslings mission om att visa på hur världens befolkning under de senaste hundra åren fått det allt bättre. Ami Hemviken utgick från vikten av kommunikation och att våga tänka nytt, medan Elza Dunkels berättade om hur hon arbetat med ett nummer av serietidningen Bamse för att lära barnen vikten av källkritik och granska fakta.

Inspirerande
– I min värld har TED varit något man sett på internet, med talks av riktigt superkända människor som får miljontals med views. På så sätt är det roligt att komma hit, säger Hans Sjöberg från IT-företaget Cinnober, som är på plats tillsammans med kollegorna Klara Kröger Nygren och Jonas Engman.

– Jag tycker det är inspirerande att vi kan få hit så bra talare. Personligen är jag mycket intresserad av faktabaserad kunskap så just det var särskilt bra för mig, kommenterar Klara Kröger Nygren arrangemangets tema.

Idéer värda att spridas
TEDx är lokala program som arrangeras av ideella nätverk runt i världen utifrån samma motto, ”Ideas worth spreading”, som det ursprungliga TED. Talen ska vara inspirerande med idéer som är värda att föras vidare. Det är ett motto som Hans Sjöberg gillar.

– TEDx handlar ju om idéer som är värda att spridas. Är man några från en arbetsplats här så kan man sprida vidare ordet till sina kontor, det är ju en fantastisk idé, säger Hans Sjöberg.

Sanning och fakta
Temat om sanning och fakta var något som Hans Sjöberg uppskattade.

– Sitter du i lunchrummet och hör någon säga något konstigt så våga ifrågasätta det. Våga vara lite obekväm. Är det du hör inte baserat i fakta och sanning utan bara myter? Våga ifrågasätta det i så fall. Det är något som jag tar med mig, säger Hans Sjöberg.

– Men så är det ju också trevligt att få avbryta arbetet och få lite inspiration också, säger Klara Kröger Nygren.


Jennie Ekbeck och Carolina Hawranek från Umeå Biotech Incubator fanns också på plats under TEDxUmeå.

Spännande koncept
Bland deltagarna fanns också Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator. För henne var det första gången som hon besökte TEDxUmeå.

– En av våra grundare, Fredrik Almqvist, är här för att tala så jag vill så klart gärna höra på honom. Vår kommunikationsansvariga Carolina Hawranek är också med i TEDx-gruppen så vi finns även med på det sättet.

– Det här är ett så spännande koncept, jag har aldrig varit här förr så jag vill gärna se vad det är och få höra spännande infallsvinklar, fortsätter Jennie Ekbeck.

Nya sätt att se på världen
– Jag vill få min hjärna snurrad och få nya sätt att se på världen. Ett drömscenario för mig är att komma hit med föreställningen att jorden är platt och gå härifrån med att den är rund.

– Det här behövs för att vi ska kunna tänka nytt och inte bara gå omkring och trampa i samma spår, då kan vi inte utvecklas.

– Ska vi vara en stad med målet att vara 200 000 invånare så behöver vi sådana här arrangemang. Då kommer folk att tycka att Umeå är ett coolt ställe att bo på, att man vill flytta hit och bidrar till tillväxten genom att skapa bolag eller arbeta i bolag, säger Jennie Ekbeck.