Intinor
Björn Axelsson och Roland Axelsson visar upp Intinors nya ryggsäck för webbTV.

Teknik för webbTV tas fram i Umeå

Rörlig bild blir allt viktigare på nätet och intresset för att rapportera live från händelser växer, inte minst bland nyhetsmedia. Umeåföretaget Intinor har tagit fram en livesändarryggsäck som gör det enklare att sända live.

Umeåföretaget
Intinor
är ett av Sveriges ledande företag när det gäller utveckling av hårdvara och mjukvara för distribution av tv och video via internet. Nu strömmar kunderna till i takt med att allt fler vill göra webbTV.

Erfarenheten har Intinor efter att i flera år arbetat med direktsändningar över nätet, bland annat levererar företaget teknik till Dreamhack för direktsändning av eSporttävlingar. Intresset att följa dessa arrangemang är stort och Dreamhacks livesändningar kan ofta ses via webbsändningar från Aftonbladet TV, TV6 och Sveriges Television, något som idag är möjligt tack vare Intinors teknik.

Ryggsäck för direktsändning

Såg du Svenska Dagbladets livesändningar över internet från valsöndagen i september så var det också Umeåföretaget Intinors teknik som låg bakom bilderna. SVD använde sig av ett par ryggsäckar från Intinor som innehåller allt vad som behövs för att sända direkt.

Ryggsäcken med färdig utrustning för att livesända event visades också upp för it- och datastudenter vid Umeå universitet när en karriärdag nyligen anordnades.

– Ryggsäcken kan skötas av en ensam person, men de flesta vill vara två eftersom det är mer praktiskt om en kan sköta kameran och tekniken medan den andre är reporter som intervjuar, berättar Roland Axelsson, Intinor, när han visar upp utrustningen för nyfikna studenter.

Utrustningen går på batteri och kopplar upp sig mot internet med 4G-modem. Ryggsäcken kan ha flera 4G-modem och det går också att komplettera med wifi, fast nät eller satellitlänk för att få bättre tillgänglighet.

– Man kan koppla två kameror till ryggsäcken samtidigt och kan väldigt enkelt göra en tvåkameraproduktion med den. Vill man däremot göra en mer avancerad produktion så kopplar man en bildmixer till ryggsäcken, förklarar Roland Axelsson.

– Det här är något som växer, konstaterar Roland Axelsson.

Text och foto: Mikael Hansson