Fältcom
Telia köper FältCom i Umeå. "Vi är mycket förväntansfulla över att bli en del av Telia Company", säger Mikael Långström, vd. Bilden är från 2015 då Fältcom utsågs till Digital gasell av Dagens industri. Från vänster Anna-Lena Bergquist, Mikael Långström, Tobias Andersson och Pether Lassen.

Telia köper Umeåföretaget Fältcom

Ny stor företagsaffär: Telia Company köper framgångsrika bolaget Fältcom i Umeå som en del av en satsning på smarta städer.

Smarta städer med uppkopplade enheter via internet of things har blivit allt hetare. Ett av de ledande företagen inom området är Fältcom från Umeå. Företaget har haft betydande framgång inte minst i USA, där bland annat lokalbussar kopplas upp via Fältcoms teknik.

När nu Telia vill göra en särskild satsning på uppkopplade städer är Fältcom ett viktigt förvärv, framkommer i ett pressmeddelande.

Tillgång till nya marknader
– Telia har skapat Divison x och vi kommer att vara ett företag inom det, berättar Mikael Långström, vd i företaget.

– Det innebär att vi får tillgång till nya geografiska marknader i norra Europa. Dessutom får vi tillgång till hela Telias säljkår.

Mikael Långström berättar också att planen är att Fältcom ska fortsätta som ett Umeåföretag.

– Telia har uttalat att de vill att vi ska fortsätta växa och vara intakta. Vi kommer inte att flyttas.

– Jag är ju som du vet mycket för regionen och vill att vi ska finnas kvar här, säger Mikael Långström som kommer att fortsätta som vd.

Fältcom grundades 1998 och har sitt säte i Umeå med cirka 40 anställda. Företagets system gör det möjligt för kunder att följa och kontrollera enheter från en plats på jordklotet till en annan. Fältcom har i dag över 160 000 installationer, varav 40 000 online, i byggnader, fordon och kundanpassade Internet of Things-lösningar. Företaget är marknadsledande i Skandinavien för mobila plattformar på bussar och alla fartkameror i Sverige är utrustade med Fältcoms teknologi. För 2016 visar preliminära siffror på intäkter på 83 miljoner kronor för Fältcom.

Uppkopplade städer
I ett pressmeddelande betonar Telia Company att Fältcom kommer att vara en  del av den satsning som Telia gör på uppkopplade städer.

– Fältcom som är marknadsledande i Skandinavien har nyligen skördat internationell framgång. Kombinationen av bra produkter och tjänster, begåvade och passionerade människor kommer att positionera oss som den ledande tjänsteleverantören inom smart kollektivtrafik samtidigt som vi lägger grunden för fortsatt expansion inom smarta transporter, logistik och smarta städer, säger Brendan Ives, chef för Telia Companys enhet för nya affärsmöjligheter Divison X, och fortsätter:

– Det ligger helt i linje med vår målsättning att hitta digitala lösningar på samhällsutmaningar som exempelvis klimatfrågan, samtidigt som vi bidrar till att stadsmiljöer förbättras.

Öppna plattformar
– Fältcom och Telia Company delar tron på att öppna plattformar och ekosystem är avgörande för att kunna realisera de oändliga möjligheterna med IoT. Med vår marknadsledande position är vi mycket förväntansfulla över att bli en del av Telia Company. Tillsammans kommer vi att stärka vår position och öppna för betydande tillväxtpotential och även öka farten i värdeskapandet för våra kunder och partners, säger Mikael Långström, vd för Fältcom.

Fakta

  • De största ägarna i Fältcom, SEB Venture Capital och Industrifonden, äger 93 procent i företaget. Resterande 7 procent ägs av anställda.
  • Telia Companys förvärv av Fältcom förväntas slutföras i februari i år.
  • Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpesumman.