Robert Winter
Robert Winter, vd på Elastisys, ger sina bästa tips på hur du förbereder dig för en konferens.

Tips från coachen: Så förbereder du dig inför konferensen

När konferensen The Next Web drar igång i Amsterdam på torsdag är Umeå väl representerat. Ett tiotal entreprenörer och affärscoacher från Uminova Innovation finns på plats för att träffa potentiella kunder och partner och provtrycka sina pitchar.

På The Next Web finns också gott om möjligheter att uppdatera sig kring vad som är hett just nu, och att fylla på att-göra-listan med nya idéer. För att få ut så mycket som möjligt av resan gäller det att vara väl förberedd, menar Robert Winter i Umeå-delegationen, vd på Elastisys och rutinerad konferensbesökare. Här ger han sina fem bästa tips på hur du preppar för konferenser.

1. Varför ska du åka?
Sätt syfte och mål. Vad vill du lära dig? Vad behöver du reda ut eller verifiera? Vilka vill du träffa? Skriv en checklista, på papper eller i en app, och tävla med dig själv.

2. Hitta intressanta personer
Kolla upp vem som ska åka och vilka som ställer ut. Gå med i LinkedIn-grupper för konferensen. Ett enkelt sätt att lära känna folk är att ansluta till personer från din stad eller från Sverige.

3. Boka möten
Boka många möten med drömkontakter (sikta högt!), nya bekanta och befintliga kunder och partners, via LinkedIn eller konferensens egen nätverkarapp. Det svåra är att sälja in mötet – gör din research om gemensamma beröringspunkter och nyttan med att träffas, och var tydlig och koncis när du tar kontakt. Missa inte kringaktiviteterna; möten blir ofta bättre i avslappnad miljö.

4. Pitch, visitkort och schema
Visitkort, material om ditt företag och en vass hisspitch (en minutkort muntlig företagspresentation) är självklara reskompisar. Se också till att din webb är uppdaterad. Planera föreläsningar och möten, så att schemat är klart innan du åker.

5. Sprid ordet
Låt världen veta att du åker på konferensen – sprid ordet i ditt och företagets sociala medier.