IGIS
Anders Haraldsson från Cartesia, till vänster, fick åka till Stockholm och ta emot priset.

Tjejerna som tror på it och teknik

Här är tjejerna som vill locka fler till it-utbildningar och teknikprogram. Studentambassadörerna vid Umeå universitet gör ett viktigt jobb för att inspirera andra att läsa vidare på data- och teknikutbildningar.

Studentambassadörernas insats är viktig för att locka fler att söka sig till it- och datautbildningar. Eftersom de själva är studenter vid Umeå universitet kan de berätta om såväl tentor och fritid som karriärmöjligheter. Att fyra av de fem ambassadörerna dessutom är tjejer ökar förhoppningsvis möjligheten att särskilt locka fler unga tjejer till teknikutbildningarna.

Inför valet till högskolan finns studentambassadörerna med på olika mässor och informationsdagar för blivande studenter, Teknikåttan och andra publika arrangemang. De tar också hand om gymnasieelever som besöker universitetet genom Student för en dag.

– Man lär sig mycket mer om universitetet som man inte lär sig om man bara går på sitt program, säger ambassadören Nina Runeke som läser civilingenjörsprogrammet i interaktion och design.

Kul att ge tips och råd

– Jag tycker det är kul att få förmedla mina kunskaper och ge tips och råd till blivande studenter som jag själv inte fick när jag skulle söka, säger Camilla Winka som också pluggar interaktion och design.

En sak ambassadörerna alltid framhåller när de träffar gymnasieelever är att det i Umeå är lätt att sätta ihop sin egen utbildning genom att välja kurser.

– Det är också viktigt att ställa sig i bostadskö tidigt, även om man inte vet om man tänker plugga eller om det blir just i Umeå, säger Camilla Winka.

Emilott Lantz har startat teknisk-naturvetenskapliga fakultetens team av studentambassadörer och hon beskriver deras uppdrag som en korsning mellan ideellt engagemang och extraknäck, ambassadörerna får förstås betalt för sin insats.

Hur hinner ni med när ni samtidigt pluggar på heltid?

– Om man disponerar sin tid effektivt har man hur mycket tid som helst till annat, säger Matilda Linse som går första år på civilingenjörsprogrammet i energiteknik.

– Många studenter har extrajobb, säger Emilott Lantz. Dessutom tror jag att man i Umeå har tid på ett annat sätt än i större studentstäder, de flesta behöver till exempel inte pendla lång väg varje dag.

Hon och de andra ambassadörerna tycker att uppdraget är både kul och utvecklande. De får också kontakter och meriter som är bra att kunna visa upp i sin CV.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 7 mars, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

7 mars, 2012