Shimmercat tar in tre miljoner i ny investering för att utveckla sin teknik för att göra e-handelssidor snabbare. Från vänster Alcides Viamontes Esquivel, Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin.
Shimmercat tar in tre miljoner i ny investering för att utveckla sin teknik för att göra e-handelssidor snabbare. Från vänster Alcides Viamontes Esquivel, Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin.

Tre miljoner till Umeåföretag för snabbare e-handelssidor

Umeå-bolaget ShimmerCat tar in tre miljoner kronor i kapital. Ifjol prisades Shimmercat som Årets Unga Företagare vid Umeågalan.

För Shimmercat möjliggör investeringen att företaget kan accelerera utvecklingen av sin lösning för att skapa snabbare webbsidor.

– Det är superkul att vi får in partners som tror på oss och vill satsa tillsammans med oss. Vår lösning har potential att omkullkasta en marknad som omsätter hundratals miljarder, och med det här tillskottet får vi möjligheten att utmana på allvar, säger ShimmerCats säljchef Henrik Frienholt.

Lösning på långsamma laddningstider

När allt fler konsumenter handlar över nätet så ökar också kraven på e-handlarna att ha snabba sidor som laddar fort. Långsamma hemsidor kan få kunder att klicka sig vidare till andra butiker.

– En snabb webbsida är en av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik e-handelssida, men problemet med laddningstider är komplext och det kräver oftast stora resurser. Det ShimmerCat gör, med hjälp av en egenutvecklad mjukvara, är att automatisera optimeringen och skapa supersnabba webbsidor, berättar bolagets grundare Alcides Viamontes Esquivel.

Bakom ShimmerCat står två forskare från Umeå universitet inom beräkningsvetenskap, och med tjänsten kan e-handlare minska sina laddningstider från 40 procent och uppåt.

– Google har visat att e-handlare tappar 53 procent av besökarna om de har en laddningstid över tre sekunder. Så laddningstider har en enorm betydelse som framgångsfaktor, fortsätter Alcides Viamontes

Stort intresse

ShimmerCat var en av de första i världen att bygga en mjukvara i det nya webbprotokollet HTTP/2, och deras teknologi har fått mycket uppmärksamhet. Umeå-bolaget har bland annat vunnit priser som Årets unga företagare och SKAPA-priset, och nyligen vann ShimmerCat första pris då de pitchade sin unika lösning på e-handelskonferensen Nordic eCommerce Summit i Malmö.

– Vi har ett stort intresse från ledande e-handlare och även e-handelsplattformar. Vi hoppas kunna gå ut med några namn inom kort, säger Henrik Frienholt.

Spännande bolag

Bland investerarna finns Partnerinvest Norr, Sparbanksstiftelse Norrlands Riskkapitalstiftelse och affärsängelbolaget Northern Light Capital, och de väljer att gå in med kapital eftersom de anser att ShimmerCat är en spännande produkt med stor potential.

– Som ett ungt företag i Västerbotten med goda utsikter för lönsamhet är ShimmerCat ett bra exempel på bolag vi gärna investerar i, säger Sparbanksstiftelse Norrlands Riskkapitalstiftelse vd Maria Hedblom.