Umeå biotech incubator
Jennie Ekbeck leder teamet på UBI. Från vänster; Carolina Hawranek, Henrik Bergdahl, Jennie Ekbeck, Helén Fält, Pia Keyser, Lisa Lundberg och Ann-Charlotte Aronsson. Foto: Johan Gunséus.

Trefalt fler kvinnor med affärsidéer

Umeå Biotech Incubator har tredubblat andelen kvinnor i sina bolag. Nu söker statliga Vinnova ännu fler kvinnor som innovationstalanger.

Innovationsmyndigheten Vinnova vill se fler kvinnor som innovatörer. Därför inbjuds alla att vara med och nominera kvinnor till utmärkelsen Innovationstalangerna för att lyfta fram förebilder som inspiration.

Umeå biotech incubator har hittat nyckeln till att få fler kvinnor att starta teknikbolag. Här har antalet kvinnor som äger startup-bolag ökat trefalt.

Det uppmärksammades i förra årets omgång av Innovationstalangerna då Jennie Ekbeck, vd för Umeå biotech incubator, utsågs till Årets innovationsängel 2015.

– Priset har betytt jättemycket, både för mig personligen, och för hela verksamheten i life science inkubatorn. Det visar på en uppskattning och har bidragit till att vi har kunnat nå ut till fler med vårt erbjudande, säger hon.

Tredubbelt fler kvinnor som äger bolag

Jennie Ekbeck är väldigt positiv till att Vinnova i år väljer att lyfta fram kvinnor som innovationstalanger. Av affärsidéerna antagna i Umeå biotech incubator 2012 ägdes endast 12 procent av kvinnor. Idag ägs över 40 procent av inkubatorbolagen helt eller delvis av kvinnor.

– Vi ser i vår egen verksamhet att förebilder påverkar inflödet av affärsidéer. Lika mycket som jag är en ledare för en inkubator, lika mycket är jag en förebild för andra kvinnor att våga ta steget, konstaterar hon.

Söker nya innovationstalanger

För att fler kvinnor ska kunna lyftas fram bjuder innovationsmyndigheten Vinnova nu in alla att nominera kvinnor till utmärkelsen Innovationstalangerna. Med utmärkelsen vill Vinnova utmana den traditionella föreställningen om innovation som en manlig arena och lyfta fram kvinnor som innovatörer. En viktig insats, menar Vinnova, och pekar bland annat på att jämställdhet i innovativa miljöer leder till högre tillväxt.

Vinnare ska utses i tre kategorier: Årets innovationstalang, Årets utmanare och Årets möjliggörare. Vem som vill får nominera sig själv eller någon annan och Vinnova hoppas att många ska lockas att vara med.

Kända namn i juryn

Juryn som utser Sveriges nya innovativa kvinnor innehåller en lång rad kända namn. Här finns:

• Agnes Wold, professor i bakteriologi, Sahlgrenska akademin, utsedd till Årets kvinna 2016 av Expressen
• Sven Hagströmer, entreprenör och styrelseproffs
• Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen
• Anna Wikland, Googles Sverigechef
• Ashkan Pouya, Serendipity
• Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova

Nomineringstiden pågår till 4 november 2016 och utmärkelsen kommer att delas ut på Vinnovas innovationsdag den 26 januari 2017.