VK Affärsliv
Klaas Tojkander, Christina Skaskiw och Malin Pihl jobbar alla tre inom it-branschen och vänder nu hem igen till Umeå.

Trenden som får fler att vända hem till Umeå

När Västerbottens Kuriren fångar in nya trenden att vända hem till Umeå hittar man flera inom it-branschen som gärna skapar en framtid i norr.

Malin Pihl, Klaas Tojkander och Christina Skaskiw är överens. Umeå kan erbjuda något som inte större städer som Stockholm har. ”Cykelavstånd till allt”, ”jobbmöjligheter som lockade”, ”kortare restid mellan hem, arbete och stall”, ”nära till naturen, med riktiga vintrar och långa sommardagar” är några av argumenten som fick de tre att vända hem till Umeå igen.

Nu arbetar de alla inom it-branschen och de berättar i VKs bilaga Affärsliv (13/9) om hur både arbetsliv och fritid kan bli rikare i en mindre stad.

I artikeln intervjuas även Peter Lidström, vd för it-bolaget UDK, som berättar att de just nu söker fler systemutvecklare och it-tekniker. Efterfrågan på medarbetare till it-företagen i Umeå är mycket stor och det har lett till att Umeå kommun tillsammans med Umeå universitet, InfoTech Umeå och it-företag från regionen arrangerat hemvändarträffar i Stockholm för att locka tillbaka de som tidigare flyttat söderut.

– Att vi måste göra fler externa rekryteringsaktiviteter är helt givet, säger Anna Olofsson, marknadschef i Umeå kommun, till VK.