Tryggare ambulansfärd med it-stöd

Akutsjukvården i Västerbotten får pris för ett it-stöd som hjälper ambulansförare att bättre klara riskfyllda trafiksituationer under utryckning.

Prehospitala priset 2012 går till en utbildning av ambulansförare som tagits fram av Akutsjukvården i Västerbotten som tillsammans med Umeå universitet och Fält Communications tagit fram utbildningsverktyget DART, Driver Access Recording Tool.

Verktyget DART filmar alla blåljusutryckningar och samlar in data om körningen såsom positionering och hastighet. Körningen kan senare spelas upp så att förare och handledare kan analysera hur förarna agerat i riskfyllda moment.

– Genom att man får se sina egna filmer så ser man vad man har gjort tidigare och hur man utvecklas. Jag har märkt personligen hur jag förändrat mitt beteende, främst vid omkörningar, säger Christer Bergenholtz, ambulanssjuksköterska i Umeå, som prövat verktyget.

Utbildningsmetoden och verktyget har använts av ambulansen i Umeå under två års tid och har resulterat i tryggare ambulansförare under utryckning vilket är av största betydelse för patientsäkerheten.

Det är Vårdförbundet tillsammans med Dagens Medicin, Falck Ambulans, FLISA och Kommunal som varje år delar ut det Svenska Prehospitala priset till det företag, organisation eller person som åstadkommit en bra och användbar förändring mot ökad patientnytta inom den sjukvård som utförs av ambulanspersonal på olycksplatsen eller under transporten till sjukhuset.

Filmen nedan visar hur DART fungerar