Zordix
Tv-programmet På spåret lyfter fram Umeå som spelutvecklarstad. Ett av företagen som syns i rutan är Zordix. Bilden (ett montage) ovan är från ett tidigare tillfälle med Matti Larsson, Nils Wadensten och Pelle Almqvist Pettersson.

Tv-programmet På spåret lyfter fram Umeå som spelstad

När populära tv-programmet På spåret ger sig av mot Umeå är stadens spelindustri ett kännetecken för orten. Framgångsrika spelföretag och spelkonstruktörer som utbildats vid datavetenskap och digital medieproduktion vid Umeå universitet ligger bakom framgången, konstaterar programmet.

Att sätta en ort eller region på kartan kan vara svårt. Men uppenbarligen har de som arbetar med spelutveckling i Umeå lyckats med detta. För när tv-programmet På spåret låter Umeå vara svaret på en av resefrågorna i senaste sändningen så är Umeå som en datorspelstad och en plats för spelutveckling något som lyfts fram. (Se ca 27 minuter in i programmet.)

Många framgångsrika spelföretag finns här och det är något man kan tacka Umeå universitet för utbildningar som datavetenskap och digital medieproduktion där flera av spelkonstruktörerna studerat, enligt frågeprogrammets programledare Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Ledande spelstad

Och visst har redaktionen för På spåret rätt när de ställt samman sina frågor. Umeå försvarar väl en position som en av de ledande datorspelstäderna i Sverige. Enligt Spelutvecklarindex 2012 ligger Umeå på femte plats efter Stockholm, Malmö, Göteborg och Skövde.

I Umeå finns exempelvis
konferenser som GameDev
som är norra Sveriges största dataspelskonferens som arrangeras för tredje gången den 25 februari. Den riktar sig till dataspelsbranschen i norra Sverige, Finland och Norge.

Bland företagen finns
Zordix som haft stora framgångar
med spel för plattformen Nintendo 3DS. Under fjolåret blev företaget omnämnt för sina lanseringar på såväl den amerikanska som den europeiska marknaden med spelen Aqua Moto Racing 3D och Snow Moto Racing 3D.

Spelsuccé

Turborilla har genom åren haft stor internationella
spelsuccé med Mad Skills Motocross, ett spel som lockar upp mot 50 000 samtidiga spelare i världsomfattande tävlingsturneringar. På Facebook har spelet över 110 000 följare och vilken dag som helst släpps en ny version av spelet, något som omtalats stort i sociala medier.

Level Eight har nyligen hyllats
som ett av Europas hetaste startup spelbolag enligt Develop 100. Företaget är aktuellt med kommande lansering av actionspelet Modern Command.

Coldwood Interactive har en mångårig internationell framgång
med actionspel och blivit omtalat för sitt samarbete med Sony.

Dohi Sweden har precis släppt spelet
barnspelet Book of Puzlo
som uppmärksammats både för sin kreativitet och för att spelet bryter mot de traditionella könsrollsmönster som ofta finns i spelvärlden.

En nyetablering i Umeå finns också sedan början av 2014 i form av företaget
Paradox som öppnar ny studio
i staden. 

Vidgar vi området och ser till hela Västerbotten så kan även Skellefteå visa upp en mycket stark digital industri där nätverket The Lodge och lokomotivet
North Kingdom bygger interaktiva spel
och upplevelser för några av världens största varumärken som Google, Warner Brothers och Vodafone.

Nationell agenda för spel

 I Umeå finns dessutom forskningsstudion Interactive Institute som bland annat
byggt spelet Woodpilot
som styrs enbart med gester, utan handkontroller. För övrigt ett spel som byggts tillsammans med North Kingdom för Skellefteå flygplats. Interactive Institue har också på ett nationellt plan fått i uppgift att skriva samman en agenda för hela den svenska spelindustrin för att utvärdera om näringen kan platsa in som ett särskilt strategiskt näringsområde inom svenskt näringsliv.

Fler exempel finns också som kan nämnas och sammantaget med de utbildningar som finns inom datavetenskap, digital medieproduktion och interaktionsdesign vid Umeå universitet är det uppenbart att spelbranschen lyckats sätta regionen på kartan, åtminstone i sådan omfattning att tv-programmet På spåret hakar på.